Prljava federacija

Komunalci ne brinu o okolišu

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2017. u 10:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je riječ o komunalnim javnim poduzećima u općinskoj ili kantonalnoj nadležnosti, nužno je puno toga promijeniti. U sadašnjem radu ovih poduzeća uočljiva je nebriga o potrošnji električne energije i vode, o odlaganju otpada i, uopće, očuvanju okoliša.

Poručeno je to nakon susreta premijera Federacije BiH Fadila Novalića s izaslanstvom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojeg je predvodio direktor za zapadni Balkan Holger Muent.

''Problem je i što je velika većina zgrada energetski neefikasna. Za promjenu takvog stanja imamo i domaće materijale i sposobnu građevinsku operativu'', rekao je federalni premijer.

Kako je priopćeno iz Vlade F BiH, zajedničko je stajalište sugovornika da bi sređivanje prilika u komunalnom gospodarstvu poboljšalo životne uvjete građana i potaklo dalji ekonomski razvoj.

Izaslanstvo EBRD-a upoznalo je vlast u federaciji sa strategijom EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 2017. do 2021. godine.

Direktor Muent je kazao kako je EBRD do danas u Bosnu i Hercegovinu investirao 200 milijuna eura kroz 15 projekata koji su, zahvaljujući dobroj suradnji s domaćim vlastima, dali dobre rezultate.

''U novom petogodišnjem razdoblju EBRD želi usmjeriti aktivnosti na tri glavna područja. To su poboljšanje privatnog sektora kroz povećanje investicija, investiranje u transportni i energetski sektor u svjetlu regionalnog povezivanja, te povećanje energetske učinkovitosti i izgradnja obnovljivih izvora energije'', priopćeno je.

Govoreći o cestovnoj infrastrukturi, premijer Novalić je kazao kako su za FBiH najbitnija dva projekta: Koridor Vc i izgradnja brzih cesta ka Bihaću, Tuzli i Goraždu.

Kopirati
Drag cursor here to close