Komisija za financije

Komisija nije podržala izvještaj o radu Uprave za neizravno oporezivanje

Gospodarstvo / Flash | 18. 07. 2017. u 15:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu - dio koji se odnosi na rad Ministarstva financija i trezora BiH i Agencije za javne nabavke BiH. Dio izvještaja koji se odnosi na rad Uprave za neizravno oporezivanje BiH Komisija nije usvojila.

Kada je riječ o izvještaju o radu Ministarstva financija i trezora BiH u 2016., resorni ministar Vjekoslav Bevanda je informirao članove Komisije da su od tri planirana zakona, dva usvojena tijekom 2016. - Zakon o proračunu i Zakon o zaduživanju, dugu i jamstvima. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju nije još usvojen, u završnoj je fazi i uskoro će biti upućen u proceduru.

''Ono što želim istaknuti i što je bilo, po meni, krucijalno i što smo uspjeli završiti, to je Strategija upravljanja javnim dugom koju smatramo jednim kapitalnim dokumentom'', naveo je ministar Bevanda, dodajući da je usvojena i Strategija reformi upravljanja javnim financijama u institucijama BiH od 2017 do 2020 godine.

Po njegovim riječima, cilj svega ovoga je unapređenje sustava javnih financija da bi se osigurala veća funkcionalnost, transparentnost, odgovornost i učinkovitost u upravljanju javnim sredstvima.
Šefica Odjela za analitiku i strateško planiranje u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Zora Aleksić je kazala da je njihova osnovna funkcija prikupljanje prihoda od neizravnih poreza, te da su u 2016. naplatili šest milijardi i 638 milijuna KM, što je za 285 milijuna KM više u odnosu na 2015. i za oko dva posto više u odnosu na plan koji su imali u 2016. godini.

Aleksić je ocijenila da su to zadovoljavajući rezultati, mada nastoje da poboljšaju sve svoje aktivnosti u smislu daljeg napretka u radu.

''Ove aktivnosti Uprava je u 2016. godini provodila s oko 67 zaposlenih manje nego što je imala u 2015.'', napomenula je Aleksić.

Po njenim riječima, velike aktivnosti su vođene od Mješovite komisije i Državne komisije za integrirano upravljanje granicama, te da je izvršena prekategorizacija velikog broja graničnih prijelaza koji automatski zahtijevaju i prisutnost carinika.

''Sve to nama stvara određene poteškoće, ali i to pitanje će biti riješeno u ovoj godini s obzirom na to da smo dobili suglasnost Vijeća ministara BiH i Ministarstva financija za prijem 120 izvršitelja'', kazala je Aleksić.

Pomoćnica direktora Agencije za javne nabavke BiH Dragana Ribić je prezentirala Izvještaj o radu Agencije za 2016., napomenuvši da su tri važna segmenta tog izvještaja - razvoj elektronskih javnih nabavki, obuke u oblasti javnih nabavki i monitoring postupaka javnih nabavki.

''Vezano za razvoj elektronskih javnih nabavki, u toku 2016. je pušten u rad sustav elektronskih aukcija i od 1. siječnja 2017. godine ugovorni organi su obavezni 30 posto svojih postupaka da završe putem primjene elektronske aukcije. Procjene su da bi trebalo da dođe do uštede javnih sredstava od 10 do 15 posto uz primjenu ove tehnike nabavke'', kazala je Ribić.

Tijekom razmatranja izvještaja, član Komisije za financije i proračun Darko Babalj je pitao predstavnicu Uprave za neizravno oporezivanje BiH koliko ima neplaćenih potraživanja u UNOBiH?

Predstavnica Uprave Zora Aleksić je, odgovarajući na ovo pitanje, kazala da informacioni sistem kako je postavljen u Upravi koji evidentira uplate na takav način funkcionira od 1. siječnja 2006. godine i od tog dana se bilježe sva dugovanja koja su nastala i ona iznose oko 440 milijuna KM od 1. siječnja 2006. do danas.

Napomenula je da konstantno pokušavaju da iznađu mogućnost da se smanje ta dugovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close