Kome je BiH najviše dužna
Vanjski dug
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 20:15
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Rukovanje EURI
2

Vanjski dug BiH početkom prošle godine iznosio je 8 milijardi i 400 milijuna maraka.

U Washingtonu sutra počinju pregovori vlasti s MMF-om. Nisu ispunjeni ključni vjeti za sljedeću tranšu - usvajanje seta zakona o trošarinama. Propao je još jedan pokušaj političkog dogovora jučer u Parlamentu BiH.

Prvi ljudi izvršne vlasti države i entiteta sada pokušavaju omekšati MMF. Ako ne uspiju, novi pokušaj bi mogli imati tek u rujnu, kada ponovno zasjeda Izvršni odbor MMF-a, piše N1.

Bosna i Hercegovina na korak je da ostane bez milijuna maraka od nove tranše MMF-a. Razlog - političke igre zbog kojih nije usvojen set zakona o troparinama u zadanom roku. Bez tranše MMF-a u pitanje bi mogle doći redovne isplate plaća, penzija, te drugih budžetskih transakcija. Vlasti bi u tom slučaju mogle posegnuti za učestalom prodajom trezorskih zapisa i obveznica. Ili čak zaduženjem kod komercijalnih banaka, pod nepovoljnim uslovima. U Washingtonu je i državni ministar prometa Ismir Jusko.

"Iskoristit ću priliku da upoznam prisutne s planiranim projektima prije svega na Koridoru Vc. O planiranoj izgradnji dionica Mostar Jug-Buna; Nemila - Zenica Sjever; Tunel Ivan. Iskreno se nadam da trošarine neće biti prepreka svemu ovome", kazao je Jusko.

MMF tranšu uvjetuje trošarinama. Političari glasove za trošarine uvjetuju raznim ustupcima. U problemu se našao prvi čovjek SDA. Da bi ispoštovao zaključke zastupnika unutar svojih redova, pomoć je morao zatražiti od opozicije. I to Milorada Dodika. Bezuspješno.

"Bakir Izetbegović me jučer zvao, pokušao je da dođe do nekog rješenja. Tražio je da SNSD glasuje za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može", kazao je predsjednik SNSD-a.

Posljednjim peti Stand by trogodišnji aranžman, MMF je odobrio prošle godine. Prva tranša već odavno je na entitetskim računima i računu Brčko Distrikta. Po stupanju na snagu Odluke, BiH je doznačeno oko 80 milijuna eura. Da će sljedeća tranša zapeti na trošarinama pretpostavio je prije dva mjeseca i rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisko Parodi.

"RS je ispunila sve svoje obveze, ali od 1998. godine do danas BiH je s MMF-om ugovorila pet Stand by aranžmana. Proteklih gotovo deset godina na bh. račune uplaćeno je blizu 1,3 milijarde eura", podsjetio je Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF u BiH.

Najmanje novca tražili smo u prva dva Aranžmana. U periodu od 1998. do 2004. povukli smo sve tranše, jer smo ispunili uslove. Prva tri Aranžmana u potpunosti su isplaćena. S tim što smo iz Aranžmana 2009. - 2012. iskoristili tek dio novca. Kako se s godinama povećavao iznos koji je BiH od MMF-a tražila tako su se pooštravali i kriteriji. Zbog izostanka političkih dogovora brojne tranše su izgubljene.

Vanjski dug BiH početkom prošle godine iznosio je 8 milijardi i 400 milijuna maraka. Raspoređen na dva entiteta i Brčko Distrikt. Više od 5 milijardi Federacija, više od 3 milijarde RS, te 20 milijuna Distrikt. Od međunarodnih kreditora najviše dugujemo Svjetskoj banci, gotovo tri milijarde, zatim EBRD-u, i na koncu upravo MMF-u.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
DOSTA MOSTARAC
1. DOSTA MOSTARAC
prije 119 dan.
Da li nam MMF pomaže ili navlači omču oko vrata?
+11
-0
0
BA
Chrome
Hercegovac Ero
2. Hercegovac Ero
prije 119 dan.
Nije to ništa.Samo Agrokor duguje ukupno oko 12 milijardi eura ali je interesantno da od ukupnog duga BiH 8 milijardi federacija duguje 6 milijardi a vazda dobivamo informacije po medijima da se RS stalno zadužuje.
+7
-0
0
BA
Chrome