Zbijeg

Kolona radnika koji pješke bježe iz BiH: Zaustavili su se na Ormanici, 30 KM od Orašja

Gospodarstvo / Industrija | 25. 12. 2014. u 15:20 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blizu 200 radnika Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh, koji su proteklih mjeseci prosvjedovali ispred zgrade Vlade Tuzlanske županije tražeći isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 KM, zaustavili su se na Ormanici, udaljenoj oko 30 kilometara od Orašja gdje će provesti noć.

kako je javila Anadolija, umorni i iscrpljeni, u petak će nastaviti put prema graničnom prijelazu u Orašju.

Kako je za Anadoliju kazao jedan od sudionika kolone Hasan Užičanin, radnici su smješteni na Ormanici, u jednom restoranu.

"Zahvaljujući načelniku općine Gradačac imamo hranu i tu ćemo da prenoćimo večeras. Imamo sve što nam treba kao što smo jučer (srijeda, op.ur.) imali i u Srebreniku. Ljudi su umorni, ali ne gubimo volju. Malo je teže sa ženama, nekima je pozlilo, sanitet stalno intervenira. Kod muškaraca su problem žuljevi na nogama, ali mi možemo izdržati", kazao je Užičanin.

Prema njegovim riječima, ako im se ne ispuni prvi zahtjev za jednokratnu pomoć, nastavljaju prema Orašju.

Užičanin je pojasnio kako su radnici spremni vratiti se ukoliko se usvoji ovaj zahtjev, ali da nastavljaju pregovore za preostala tri zahtjeva.

"Nećemo odustati od svojih zahtjeva. Pogotovo radnici Aide jer je Vlada Tuzlanskog kantona većinski vlasnik ove tvrtke", ispričao je Užičanin.

Jedan od zahtjeva radnika je zaposlenje, da rade i žive od svog rada. Užičanin je dodao da je drugi zahtjev materijalno zbrinjavanje za sve uposlene radnike Aide do zaposlenja, a treći je povezivanje 18 godina neuvezanog radnog staža.

Kopirati
Drag cursor here to close