Pitanje je sad

Koliko se dugo može živjeti od kredita?

Gospodarstvo / Flash | 19. 03. 2015. u 08:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosni i Hercegovini u trenutku katastrofalne socioekonomske situacije potrebna je stabilna vlast, koja će odmah odriješiti paket reformi'', izjavio je za Dnevni avaz njemački veleposlanik u BiH Christian Hellbach.

To su, zapravo, kako kaže, građani i tražili na izborima u listopadu 2014. Ukazao je na činjenicu da zajednička politička volja postoji i zapečaćena je u usvojenoj Izjavi za EU, ali "svi sada moraju biti svjesni činjenice kakve posljedice prijete državi dodatnim odugovlačenjem s reformama".

''Jednostavno, traži se, u okviru postojećeg ustavnog okvira, promjena ekonomske i socijalne situacije, jačanje pravne države te borba protiv korupcije! Ali, nije toliko ni bitno što ja očekujem, bitno je što građani u BiH od novih vlasti očekuju'', rekao je sarajevskim novinama njemački veleposlanik.

Nabrojao je dosta negativnih pokazatelja, koji vape za hitnim djelovanjem, a među njima su suviše veliki broj nezaposlenih te veliki broj privatnih, ali i državnih poduzeća koja su nesolventna. Brine ga konstantno rastući broj firmi koje bankrotiraju.

''Imate još jedan veliki problem. BiH je već duže ovisna o stranim kreditima kako bi potpomagala svoj državni aparat, namirila mirovine i druga socijalna davanja. Što mislite, koliko dugo može ovo trajati!? Ovo je samo po sebi i odgovor na pitanje koliko su nužne reforme'', rekao je Hellbach.

Zeleno svjetlo za stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu vidi kao istinski veliki korak za BiH, iako se na njega dugo čekalo. No, kaže da je vlast u okviru novog pristupa EU tek na samom početku te da Izjava treba biti pretvorena u konkretne reforme.

''Sada će se isključivo gledati na djela. Izjave, same po sebi, ne doprinose poboljšanju ekonomske situacije. Treba nam realno poboljšanje ekonomskog i socijalnog okvira. Ovaj put bit će dug'', rekao je Hellbach za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close