Agrar

Kišovito proljeće i početak ljeta na iskušenje stavili hercegovačke vinogradare

Gospodarstvo / Flash | 07. 07. 2014. u 14:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Jug Hercegovine neuobičajeno kišovito proljeće i početak ljeta na prava iskušenja stavili su vinogradare,ali i agrar u cjelini.

Tako je u tvrtki „Agroherc“ iz Čapljine stanje mobilno.

Agronom Željko Prce,tehnički direktor kaže: ''Ovakav raspored padalina,neuobičajen za Hercegovinu,pogodovao je nekim kulturama,ali većini nije.Autohtone kulture zasađene kod nas prilagođene su klimi sa sušnim ljetima.

Zbog učestali kiša,zemljište je bilo raskvašeno,a zaštita otežana. Tko sačuva zdrave nasade,imat će dobre prinose,međutim bit će to pravi podvig. U vinogradima je trenutačno najveća opasnost od pepelnice.

Opasnost će trajati sve do polovice mjeseca,za vinograde treba i dalje štititi. Vinogradari koji zbog učestalih kiša nisu do kraja proveli zaštitu sistemicima,trebaju taj dio okončati, a onda provesti završnu zaštitu'', ističe Prce.

On dodaje: ''Kad je u pitanju pepelnica,to je bolest koju možemo samo spriječiti ,ne i liječiti. Ako zakasnimo ,onda smo grožđe obrali prije vremena''.

Uglavnom,vinogradarima predstoji velika borba. Što se tiče stolnih sorti, berba će početi kao što je uobičajeno, od 10. do 12. srpnja. Uz berbu u vinogradima, u punom jeku je berba bresaka i nektarina. Jedna od rijetkih kultura kojoj je pogodovao dosadašnji raspored padalina su jabuke.

Kopirati
Drag cursor here to close