Analiza

Kinezi potiču korupciju na Balkanu

Gospodarstvo / Flash | 24. 07. 2017. u 13:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska ulaganja u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu podstiču ionako raširenu korupciju u regiji, navodi u najnovijoj analizi Institut za sigurnosna istraživanja Europske unije (EUISS). Takvu tvrdnju Institut potkrepljuje podacima da su dosadašnje kineske investicije u puteve i željeznice od 5,5 milijardi eura došle u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju tako što su "kineske kompanije dobivale ugovore izravno od vlada, a ne preko tendera koji nalažu nadmetanje" više firmi, prenijela je Beta.

Analize Instituta sa sjedištem u Parizu prate Europska komisija i druga tijela Europske unije.

Praznine i izuzetci

Zapadnobalkanske zemlje, kako se ukazuje, "često su morale donositi posebno uobličene zakone za kineske projekte kako bi udovoljile zahtjevima Pekinga da se ugovori prave izravno s vladama, što stvara nejasne praznine i izuzetke u zakonima i odlaže usuglašavanje regije s pravilima i standardima EU".

U prilog takvoj tvrdnji EUISS posebno navodi slučaj kineske investicije u autoput Kičevo-Ohrid i ocjenjuje da je tu utvrđen gubitak za makedonski proračun od 155 milijuna eura i "otkriven skandal u koji su upleteni četvorica političara iz prethodne vlade, uključujući bivšeg premijera".
"Mnoštvo je navoda širom regije da su neki ugovori s kineskim kompanijama praćeni nezakonitim plaćanjima", stavlja do znanja Institut EU i predočava da "izostanak uvida u cjelokupan postupak sklapanja ugovora i nabavki pojačava takav dojam"

"A kao ishod", kako napominje, "Kina učvršćuje ustaljeni način vođenja poslova iza zatvorenih vrata, podriva reforme koje provode vlade" u regiji i doprinosi stvaranju "bijelih slonova" na Zapadnom Balkanu, odnosno velikih projekata preskupih za gospodarstvo države a isplativih za privatne investitore.

Objavljene snimke

U analizi se primjećuje da su pri tome ograničeni javni uvid i izvještaji o poslovima i otud je moguć "državni upliv na sklapanje projekata umjesto ocjene o izvodljivosti… I tek kad skandal izbije na vidjelo, kao u BJR Makedoniji, sve pojedinosti projekata financiranih od Kine dolaze do javnosti".

Institut za sigurnosne istraživanja EU podvlači da "sve to dovodi do pogoršavanja već postojeće razmjere korupcije u regiji" i kaže da "Kina svakako nije jedina odgovorna za takvo stanje stvari i poslova, ali njezini projekti bitno tome doprinose".

Poslije promjene vlade u Skopju, podsjeća se u analizi, Ministarstvo transporta i komunikacija zaustavilo je radove na autoputu Kičevo-Ohrid, koje sa 373 milijuna eura financira Kina, zbog navoda o gubitku od 155 milijuna za makedonski proračun.

Kineska Eksim banka financira s 206 milijuna eura i autoput Skopje-Štip, "a ti projekti su stalno praćeni tvrdnjama o korupciji…i vodeća opozicijska stranka Socijaldemokratska unija Makedonije je 2017. objavila 38 video snimaka razgovora visoko rangiranih političara vladajućih stranaka koji su razgovarali o izravnim plaćanjima od strane odabranih kineskih kompanija".

Tvrtke na crnom popisu

U analizi EU se naglašava da je sve to istraživalo Specijalno javno tužiteljstvo u Skopju i najnovija otkrića Ministarstva prometa i komunikacija ukazuju na loše upravljanje ovim projektom, što je povećalo troškove za 120 milijuna eura, kao i da je ugovor išao u prilog politički povezanim domaćim kooperantima".

Kineska kompanija koja je dobila ugovore i izvodi radove u Makedoniji je Sinohidro, "jedna od mnogih na crnom popisu Svjetske banke", napominje Institut EU i dodaje da "primjer BJR Makedonije ukazuje na kineski model ulaganja u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu i moguće je da skrene pažnju na slične probleme koji se u budućnosti mogu pojaviti u zemljama gdje počinju kineski projekti".

"Jasno je da se taj upliv brže širi tamo gdje na pravilima utemeljen poredak još nema čvrste osnove, a jačanje populističkih političara u regiji prirodno olakšava kineski upliv, dok lokalne vođe gledaju na Peking kao jednu od alternativa u odnosu na EU put modernizacije državne uprave i javnog života", navodi se u analizi.

Kopirati
Drag cursor here to close