Spremni uložiti milijarde

Kinezi bi gradili termoelektranu u Kongori

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2017. u 08:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč političkoj nestabilnosti, prijetnjama ratom te secesijom i dalje postoji zanimanje stranih investitora za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Potvrdio je to u dnevniku Naše TV ravnatelj Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić.

''Postoji veliko zanimanje iz Kine za TE Kongora kod Tomislavgrada. Obavljali smo razgovore u Elektroprivredi HZ HB. Postoje neki problemi sa stanovništvom. Kinezi su spremni uložiti oko milijardu i 200 milijuna KM. Postoji i zanimanje za TE Bugojno u vrijednosti milijardu i 400 milijuna KM. Sve to ovisi o dogovoru naših institucija s potencijalnim investitorima. Vjerujem kako će se prepreke sa stanovništvom u slučaju Kongore otkloniti'', izjavio je Milinić.

I nije to jedini projekt za koji su zainteresirani stranci. Ravnatelj FIPA-e otkrio je kako postoji zanimanje iz Južne Koreje za privatizaciju Aluminija te kako se počinje ozbiljno razmišljati o toj temi.

''Korejske tvrtke kontaktirale su nas jer su zainteresirane za privatizaciju Aluminija Mostar. Dobili smo sve podatke od Direkcije za privatizaciju FBiH i od Aluminija. Strani partneri sada to razmatraju. To još nije u fazi realizacije, ali zanimanje postoji'', otkrio je Milinić.

Dodao je kako su investitori najviše zainteresirani za ulaganja u energetski sektor, ali kako postoji i niz drugih projekata u koje stranci žele ulagati. Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH trenutačno kontaktira s gotovo 7000 stranih investitora, prenosi Večernji list.

Svi oni zanimaju se za ulaganja u BiH, ali je upitno koliko će u konačnici ovih projekata biti realizirano. FIPA ima oko 400 potpuno pripremljenih projekata za investiranje, kaže Milinić.

''Najzanimljiviji je energetski sektor. Kinezi su jako aktivni na tom polju. Ovih dana očekujemo dolazak novih kineskih tvrtki. Ubrzo ćemo imati nove pregovore s njima. Njemačke tvrtke zainteresirane su za ulaganje u pogone za proizvodnju automobilskih dijelova'', kazao je ravnatelj FIPA-e.

Na pitanje koji su najčešći problemi prilikom ulaganja iz inozemstva, čelnik FIPA-e navodi primjere predugog izdavanja dokumentacije.

''Najveći problem pri osnivanju tvrtke je čekanje na PDV broj. Čeka se po 35, 36 dana na izdavanje tog broja kako bi se tvrtka mogla uspješno registrirati. Nedavno smo na sastanku s predstavnicima UNO-a tražili da se ta procedura ubrza. U nekim državama građevinska dozvola dobije se za tri-četiri dana, kod nas se čeka i do šest mjeseci'', zaključio je Milinić.

Kopirati
Drag cursor here to close