Bugojno

Katastrofalna godina za pčelare

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2016. u 10:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hladno vrijeme i veliki broj kišnih dana u pčelarskoj sezoni odrazili su se u velikoj mjeri na proizvodnju meda, zbog čega su bugojanski pčelari nezadovoljni.

‘’Za nas pčelare 2016. je bila katastrofalna. Nezamislivo je bilo, ali se dogodilo. Primjerice, na pedeset košnica nisam izvrcao ni kilogram meda’’, kazao je predsjednik Udruženja pčelara "Kalin“ Fehret Muratspahić. Lošiju godinu ne pamte ni ostali članovi ovog udruženja, njih oko četrdeset.

‘’Uz nepovoljne klimatske uvjete, ovakvom stanju doprinijeli su, nažalost, ljudi koji su raznim sredstvima zaprašivali malinjake u vrijeme kada to nisu trebali’’, naglasio je Muratspahić. Smatra da bi se s takvom praksom trebalo prestati.

‘’Svjesni smo da svijet mora da radi i da od nečega živi. Ali, na način da se ugrožavaju pčelari to nećemo dopustiti’’, kategoričan je. Najavio je intenzivnije aktivnosti na preveniranju štete u razvoju pčelinjih zajednica, uz uključivanje nadležnih organa u rješavanje problema, koji su evidentni na terenu posljednih godina.

‘’Uzmu li se u obzir aktualne bolesti kod pčela i sve prisutnija varoza, dugoročne prognoze za pčelare nisu nimalo optimistične’’, istaknuo je. Zaključuje da pčelarstvo u BiH opterećuje i neadekvatna poticajna politika i zakonska regulativa koja ne odgovara pčelarima.

Kopirati
Drag cursor here to close