Zakon o šumama

Kako će Federacija zaštititi šume

Gospodarstvo / Flash | 07. 07. 2017. u 09:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je danas na sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o šumama.

Oba doma Parlamenta Federacije BiH ranije su usvojila nacrt ovog zakona, zaduživši Vladu FBiH kao predlagača da provede javnu raspravu u trajanju od 90 dana. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je organiziralo javnu raspravu u svim županijama i sastanke s predstavnicima Saveza općina i gradova Federacije BiH kao i ostalih zainteresiranih strana.

Vlada je tijekom sjednice priopćila kako tekst nacrta zakona je također bio dostupan na web stranici ovog ministarstva za dostavljanje komentara i mišljenja. Utemeljeni prijedlozi koji poboljšavaju rješenja u tekstu zakona, prihvaćeni su i ugrađeni u njega, a za one koji nisu mogli biti prihvaćeni dati su odgovori koji će također biti objavljeni na službenoj web stranici ovog ministarstva.

Kako prema službenim podacima šume i šumska zemljišta zauzimaju 58 posto površine Federacije BiH, od čega je 81,8 posto u državnom i 18,2 posto u privatnom vlasništvu, utvrđivanjem Prijedloga zakona o šumama Vlada FBiH je iskazala spremnost da na razini Federacije BiH stvori ključne pretpostavke za unapređenje stanja i rješavanje nagomilanih problema u sektoru šumarstva.

Kako je navedeno u priopćenju, problemi zbog višegodišnjeg pravnog vakuuma u sektoru šumarstva su bespravna sječa i zauzimanje državnog šumskog zemljišta, pojava biljnih bolesti koje ugrožavaju stabilnost šuma, te otežana uspostava prava služnosti i zakupa na šumskom zemljištu.

Da bi bila spriječena daljnja degradacija šuma u Federaciji BiH, Prijedlogom zakona o šumama, koji je izrađen uz uvažavanje principa šumarske znanosti i struke, osigurava se efikasno i efektivno gazdovanje šumama i adekvatan nadzor i čuvanje šuma u FBiH. Zakonom je definirano da su šume i šumska zemljišta dobro od općeg interesa koje, kao prirodno dobro, uživa posebnu brigu i zaštitu Federacije BiH, županija i jedinica lokalne samouprave.

S obzirom na planiranje i privređivanje u šumarstvu, odluku o formiranju šumskogospodarskih područja i reviziji njihovih granica donosi Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva, na osnovu stručnog elaborata i mišljenja županijske uprave za šumarstvo i suglasnost vlade županije.

Šumsko-gospodarska područja su funkcionalne cjeline osnovane s ciljem osiguranja održivog gospodarenja, planiranja i usmjeravanja razvoja šuma i šumskog zemljišta.

Šumarski program Federacije zakonom je utvrđen kao glavni strateški planski dokument kojim je propisano da se gospodarenje šumama vrši na osnovu šumsko-gospodarske osnove koju donosi federalni ministar za državne, a kantonalni za privatne šume, na period od deset godina u granicama jednog šumsko-gospodarskog područja.

Zakonom su, također, propisana pravila privređivanja u šumarstvu, zaštita šuma od biotičkih i nebiotičkih agenasa, promet drveta i nedrvnih šumskih proizvoda, zaštićene šume, zaštitne šume i šume s posebnom namjenom.

Nastavljen je dosadašnji sistem gospodarenja prema kojem državnim šumama gospodari jedno šumsko-gospodarsko društvo osnovano od strane skupštine županije. Međutim, ostavlja se mogućnost osnivanja više šumsko-gospodarskih društava na razini županija ukoliko se to pokaže opravdanim, a na osnovu stručnog elaborata.

Ostavljena je i mogućnost da zahtjev za osnivanje novog šumsko-gospodarskog društva mogu podnijeti jedna ili više jedinica lokalne samouprave i da šumama gospodari više ovakvih društava ukoliko se stručnim elaboratom pokaže opravdano. Time bi bili uvaženi interesi lokalne zajednice i ispoštovane ustavne nadležnosti kojima se propisuje da je korištenje prirodnih bogatstava u zajedničkoj nadležnosti Federacije BiH i županija.

U cilju zaštite državne imovine, odnosno sprečavanja njezinog otuđenja kroz pretvaranje prava upravljanja, korištenja ili raspolaganja nad šumom i šumskim zemljištem u dosadašnjem društvenom ili državnom vlasništvu u pravo vlasništva, propisuje se zabrana pretvaranja tih prava u pravo vlasništva. Određeno je da po pitanju vlasništva državne šume i šumska zemljišta zastupa Federalno pravobraniteljstvo, dok se propisom na razini Bosne i Hercegovine drugačije ne uredi vlasništvo nad državnom šumom i šumskim zemljištem.

Zbog izuzetne važnosti šuma, kako u pogledu zaštite prirode i očuvanja okoliša tako i u ekonomskom pogledu, propisana je zabrana prometa državnih šuma i šumskog zemljišta. Ovim zakonom ekonomske funkcije po pitanju gospodarenja šumama date su u nadležnost korisnicima šuma – kantonalnim šumsko-gospodarskim društvima.

Napravljen je pomak u vidu ustanovljavanja namjenskih financijskih sredstava za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma, čime se omogućava održivo financiranje i balans unutar šumarskog sektora, na cijeloj teritoriji Federacije BiH, pa su utvrđene naknade, te ostvareni prihodi na godišnjoj razini i njihovo raspoređivanje između Federacije BiH, županija i općina. Također, šumsko-gospodarska društva će plaćati naknadu za korištenje državnih šuma.

Predviđeno je i financiranje krša, uspostava Informacijskog sustava u šumarstvu kao i osnivanje Instituta za šumarstvo na razini FBIH koji će se baviti stručnim poslovima.

Kopirati
Drag cursor here to close