Dobri poslovni rezultati

JYSK u snažnom usponu: Rast prometa 19%, zaposleno gotovo 1.000 radnika

Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 09. 2017. u 08:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni maloprodajni lanac JYSK u protekloj je financijskoj godini zabilježio snažan rast prometa od prosječno 19 posto na sva četiri regionalna tržišta – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Ukupno je ostvaren promet u iznosu od 134,7 milijuna eura, broj pojedinačnih kupovina premašio je pet milijuna, a u regionalnom sustavu JYSKa otvoreno je gotovo 300 novih radnih mjesta.

Na najvećem pojedinačnom tržištu po vrijednosti - Hrvatskoj – zabilježen je promet od 55,7 milijuna eura i rast od 19 posto. Slijedi Slovenija s 30,9 milijuna eura prometa i rastom od 12,8 posto, koju ubrzano sustiže Srbija s prometom od 27,9 milijuna eura i najsnažnijim rastom od 26,7 posto. Na tržištu Bosne i Hercegovine JYSK je ostvario promet od 20,2 milijuna eura uz rast od gotovo 20 posto.

Na sva četiri tržišta ostvareno je 5,155 milijuna pojedinačnih kupovina odnosno toliko je računa izdano tijekom protekle godine. Pojedinačno je najviše kupovina zabilježeno u Hrvatskoj, nešto preko dva milijuna, a slijedi Srbija s 1,33 milijuna izdanih računa, Slovenija s 1,07 milijuna i BiH sa 742.000 pojedinačnih kupovina. Na svim je tržištima zabilježen rast broja kupaca u prosjeku od 16,6 posto.

Poslovni rezultati JYSKAa u regiji vrlo su stabilni, a operativna dobit (EBIT) na razini je 12,3 posto u prosjeku, odnosno u rasponu od 12,4 posto (BiH) i 15 posto (Hrvatska). Jedina iznimka je Srbija, gdje je EBIT 5,4 posto, ali uz najveći godišnji rast po stopi od pet postotnih bodova.

''Bila je ovo vrlo dobra godina i jako sam zadovoljan razvojem našeg poslovanja u regiji. Iznimno sam ponosan na povećanja broja kupaca obzirom da su u JYSKu oni na prvom mjestu. Ovaj rast ne bi bio moguć bez naših zaposlenika čiji je osobni angažman i profesionalni pristup kupcima bio presudan u pozicioniranju na tržištu,“ istaknuo je Mikael Nielsen, izvršni potpredsjednik JYSK Nordica zadužen za maloprodaju.

Nielsen je bio gost godišnjeg regionalnog susreta Store Managera JYSKa, održanog u Zagrebu. Na susretu su proglašeni i najbolji Store Manageri u regiji, koji su za nagradu dobili službeno vozilo na korištenje godinu dana uz plaćene sve troškove automobila. JYSK je jedinstven i po tome što pogodnosti poput službenog automobila mogu dobiti i Store Manageri.

''U JYSKu sam zaposlen od 2013. godine i dosadašnja iskustva su jako dobra. Malo je kompanija koje na tako sistematičan način potiču zaposlenike i nagrađuju trud. Sa službenim automobilom sad se osjećam pomalo direktorski, a nagrada će mi biti veliki poticaj za dalje, vjerujem i mojim kolegama. Konkurencija u JYSKu je oštra, ali nadmetanje među nama menadžerima je vrlo korektno i prijateljsko“, istaknuo je Izudin Avdagić, dobitnik nagrade iz Bosne i Hercegovine.

U cijeloj regiji JYSK zapošljava blizu 1.000 radnika, od čega u Hrvatskoj gotovo 400, u Srbiji 250, u Sloveniji 200, a u Bosni i Hercegovini 175. U protekloj financijskoj godini otvoreno je gotovo 300 novih radnih mjesta, najviše u Hrvatskoj (101) i Srbiji (80), ali značajna su bila i nova zapošljavanja u BiH (60 radnika) i Sloveniji (36).

Prosječan promet po kupcu na sva četiri tržišta je 26,1 euro, pri čemu je u 2016. ostvaren porast vrijednosti od 2,1 posto.

JYSK je osnovan 1979. u Danskoj, a danas posluje u 48 zemalja svijeta. JYSK Nordic pokriva 20 tržišta, među kojima su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija i Srbija. Godišnji promet Grupacije JYSK je oko 3,12 milijardi eura. U prosjeku JYSK otvara 2-3 prodavnice tjedno te uskoro očekuje otvorenje svoje jubilarne 2.500 prodavnice.

Više informacija o JYSKu možete pronaći na Facebook stranici te Instagram profilu, kao i na službenoj web stranici jysk.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close