Privatizacija

Južna Koreja želi kupiti Aluminij

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2017. u 10:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Južnoj Koreji postoji za privatizaciju Aluminija d.d. Mostar, a u Kini za ulaganja u termoelektrane vrijedna više milijardi maraka, ali klimu za strane investicije kvare političke tenzije u BiH - istaknuo je u Dnevniku Naše TV direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić.

Naveo je kako su ih korejske tvrtke kontaktirale jer su zainteresirane za privatizaciju Aluminija Mostar.

''Dobili smo sve podatke od Direkcije za privatizaciju Federacije BiH i od Aluminija. Strani partneri sada to razmatraju. To još nije u fazi realizacije, ali interes postoji'', otkrio je Milinić.

Naveo je i kako postoji veliki interes iz Kine za Termoelektranu Kongora kod Tomislavgrada. Kinezu su spremni uložiti oko milijardu i 200 milijuna KM, no postoje problemi sa stanovništvom. Milinić je izrazio uvjerenje kako će se te prepreke riješiti.

Također je istaknuo da postoji i interes za ulaganje u termoelektranu u Bugojnu u vrijednosti milijardu i 400 milijuna KM.

''Sve to ovisi o dogovoru naših institucija s potencijalnim investitorima'', naveo je Milinić.

Na pitanje koji su najčešći problemi kod ulaganja iz inozemstva, čelnik FIPA-e navodi primjere predugog izdavanja dokumentacije.

''Najveći problem kod osnivanja tvrtke je čekanje na PDV broj. Čeka se po 35, 36 dana na izdavanje tog broja kako bi se tvrtka mogla uspješno registrirati. Nedavno smo na sastanku s predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje tražili da se ta procedura ubrza. U nekim državama građevinska dozvola dobije se za tri-četiri dana, a kod nas se čeka i do šest mjeseci'', istaknuo je Milinić.

Kopirati
Drag cursor here to close