Nakon 50 godina

Jukić: Neophodno je da BiH implementira popis poljoprivrede

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2017. u 15:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izjavio je danas u Sarajevu da je neophodno da BiH implementira popis poljoprivrede, te da su u tom smislu intenzivirani razgovori o ovom projektu s ciljem da se pronađe rješenje za njegovu pripremu i realizaciju.

''Popis poljoprivrede u BiH nije urađen od šezdesetih godina prošlog stoljeća i svjesni smo važnosti tog posla i činjenice da predstavlja polaznu osnovu za izradu strateškog dokumenta razvoja poljoprivrede u BiH'', istaknuo je Jukić.

Statističke institucije u BiH (Agencija, te zavodi za statistiku Federacije BiH i Republike Srpske), po njegovim riječima, suglasne su da je popis poljoprivrede potreban i da ga treba provesti, te da su definicije i metodologije obvezujuće i moraju biti jedinstvene.

Važna aktivnost koju provodi Agencija, ali i entitetski zavodi za statistiku, kako je dodao Jukić, jeste i ''statististička regionalizacija'' BiH, odnosno nomenklatura prostornih jedinica za statistiku tri (NUTS tri).

''NUTS jedan i NUTS dva su određeni, na privrednoj osnovi i prihvaćeni su od Eurostata, a NUTS tri još nije i to će biti urađeno zajedno s entitetskih vladama i statistikama, jer regionalizaciju nije jednostavno uraditi, samim tim što ona mora biti određena s dokumentima na svim razinama vlasti u BiH'', dodao je Jukić.

Kopirati
Drag cursor here to close