Poslovanje

Jesu li pred Javnim poduzećem Mostar parking bolji dani?

Gospodarstvo / Flash | 10. 04. 2016. u 20:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bez sankcioniranja nema naplate parkiranja. To je, izgleda, jedini način da se prometna kultura digne na vešu razinu i da građani shvate da svoje obaveze moraju plaćati", rekao je za FTV Mladen Knezović, direktor JP Mostar parking.

Naime, Vrhovni sud BiH uvažio je žalbu Javnog preduzeća Mostar parking i poništio rješenje Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Ministarstva civilnih poslova, kojim je odbijen upis ove javne firme u državni Registar novčanih kazni i prekršajnih evidencija. Odbijanje upisa bilo je zasnovano na zakonskom tumačenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

"U njihovom mišljenju je navedeno da prekršaje propisane ovim zakonom mogu izricati samo ovlaštene službene osobe organa unutarnjih poslova, a ne uposlenici javnih poduzeća, kao u ovom slučaju", navodi Amila Opardija, glasnogovornica IDDEEA.

Predmet je vraćen na ponovno rješavanje u prvostupanjskom postupku. U međuvremenu, navodi FTV, parking u Mostaru uglavnom plaćaju samo stranci i oni koji prolaze kroz grad. Zbog nemogućnosti prisilne naplate parkinga, Javno poduzeće Mostar parking je u iznimno lošoj situaciji.

"Od samog osnivanja 2008. pa do danas rad ovog poduzeća nije zaživio. Poduzeće se nalazi u veoma teškoj situaciji s obzirom na to da oni ne mogu izreći prekršajnu kaznu jer ih nema u registru agencije IDDEEA", pojašnjava Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara.

U Mostar-parkingu očekuju da institucije odrade svoj posao kako bi njihovo poduzeće moglo raditi svoj. Bez naplate parkinga ne mogu poslovati. Radnicima, navodi FTV, kasni jedanaest, direktoru sedamnaest plaća.

Legalnost poslovanja Mostar parkinga bila je predmet rasprave od pokretanja poduzeća pošto odluku o početku naplate parkinga nije potvrdilo Gradsko vijeće kojem je mandat istekao.

''Presuda Ustavnog suda BiH ovoj javnoj firmi daje tračak nade. Ukoliko dođe do uvezivanja s državnim registrom kazni, Mostar parking može očekivati bolje dane'', navodi FTV.

Radnici Javnog preduzeća Mostar parking bez plaće su godinu dana. Bez upisa u državni registar novčanih kazni i prekršajnih evidencija ova javna firma nije mogla naplaćivati parkiranje. Presudom Ustavnog suda BiH stvorena je mogućnost da se to promijeni. Više na http://www.federalna.ba/bhs/vijest/162564/video-presuda-ustavnog-suda-bih-daje-tracak-nade

Posted by federalna.ba on 10. travnja 2016
Kopirati
Drag cursor here to close