Opasna ozračenost?

Japanska riža će biti testirana na radioaktivni cezij

Gospodarstvo / Flash | 02. 08. 2011. u 06:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti najmanje četrnaest japanskih oblasti na sjeveru i istoku zemlje su najavile testiranja lokalne riže na radioaktivni cezij prije nego što počne žetva, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede Japana.

Ukoliko nivo cezija u riži bude prešao 500 bekerela po kilogramu, što je po japanskim propisima maksimalan siguran nivo, ta riža neće biti distribuirana na tržište, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Reuters.

Strahovanje japanskog stanovništva od radioaktivne hrane nakon havarije u nuklearki Fukushima Daiichi je u porastu pošto je opasna ozračenost dosad konstatirana u povrću, čaju, mlijeku, morskim plodovima, vodi itd.

U oblastima koje će provjeriti eventualnu nuklearnu kontaminiranost riže proizvodi se oko 40 posto ove žitarice u Japanu.

Proizvodnja riže za ljudsku ishranu u toj zemlji iznosi oko 8,3 miliona tona.

Japanci uglavnom konzumiraju domaću rižu, a minimalne količine izvoze u obližnje zemlje.

U posljednje vrijeme najviše pozornosti je privukao skandal što se na tržištu našlo meso goveda koja su konzumirala ozračenu slamu.

Japanska vlada je povodom toga zabranila puštanje na tržište govedine iz prefektura Fukushima i Mijagi, a u ponedjeljak je naložila i prefekturi Ivate, na sjeveru zemlje, da obustavi isporuke govedine sa svoje teritorije jer je i u njoj utvrđena radioaktivnost koja prelazi sigurnosne standarde.

Kopirati
Drag cursor here to close