Susret

Izetbegović-Bajramović: Potrebno smanjiti rastrošnost

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2014. u 08:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je Predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismeta Bajramovića.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Sinan Husić i Elvedin Šatorović. Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj političkoj i socio-ekonomskoj situaciji u našoj zemlji.

Ocijenjeno je da se mora smanjiti rastrošnost u zemlji, da mora biti pravde i pravičnosti jednako za sve, kao i da se moraju uložiti maksimalni napori u povećanju broja radnih mjesta u što skorijem razdoblju. Ocijenjeno je i da su mjere na osiguranju političke stabilnosti, te poboljšanju poslovnog i pravnog ambijenta u zemlji važni koraci u tom pravcu.

Sugovornici su se složili da se opravdano nezadovoljstvo teškom ekonomskom situacijom u zemlji ne smije ispoljavati nasiljem. Istaknuli su da su stabilnost i sigurnost najznačajniji interes svih građana naše zemlje, pa tako i radnika.

Bajramović je predsjedavajućeg Izetbegovića upoznao sa aktualnim stanjem u Savezu samostalnih sindikata BiH, kao i sa osnovnim smjernicama za budući rad organizacije. U tom kontekstu, naveo je niz Zakona i mjera na kojima će Sindikat insistirati u razgovorima s partnerima u socijalnom dijalogu.

Sugovornici su posebno razmatrili mogućnosti za uvezivanje radnog staža mnogih uposlenih koji nemaju realizirano to pravo.

Predsjedavajući Izetbegović je, između ostalog, naglasio veliki značaj artikuliranog sindikalnog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Dodao je da se ekonomsko stanje u zemlji mora popraviti i obrazložio napore koje u tom pravcu čini kroz svoje kontakte sa stranim vladama, ali i partnerima u zemlji, priopćeno je iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close