Aktualna pitanja

Izetbegović traži od EU-a posredovanje u sporu s Hrvatskom oko Pelješkog mosta

Gospodarstvo / Novac | 08. 09. 2017. u 15:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član PBiH Bakir Izetbegović primio voditelja izaslanstva i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, priopćeno je.

Izetbegović je informirao Wigemarka o činjenicama koje se odnose na aktualna pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te o ranije donesenim stavovima institucija BiH o izgradnji Pelješkog mosta.

Istaknuo je da cilj Bosne i Hercegovine nije da spriječi Hrvatsku u spajanju njezinih teritorija, nego da zaštiti svoje interese i ostvari pravo na pristup otvorenom moru koje joj kao pomorskoj državi pripadaju po Konvenciji UN-a o pravu mora.

Naglasio je da ostvarivanje toga prava, kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije, podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dviju zemalja, podsjetivši da je to i službeni stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. godine o kojem je Hrvatska službeno izviještena i koji nije izmijenjen.

Izetbegović je napomenuo Wigemarka da je u procesu odobravanja sredstava Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta, u studiji predizvodljivosti Europskog povjerenstva, predviđeno da se uz medijaciju EU postigne sporazum dviju država, kako bi se izbjegao potencijalni problem i spriječilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora od strane Hrvatske.

Nažalost, ovaj stav je ignoriran. Isto tako su ignorirani službeni stavovi Predsjedništva BiH i drugih bh. institucija, pa je Europsko povjerenstvo odobrilo sredstva Hrvatskoj bez ikakvih službenih konzultacija sa BiH.

Izetbegović je iskazao očekivanje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske, kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje države, ali i same EU.

Kopirati
Drag cursor here to close