Erdogan dolazi u BiH

Izetbegović i Erdogan razgovarali o izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd

Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 09. 2017. u 10:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, na marginama prvog summita Organizacije islamske suradnje (OIC) o nauci i tehnologiji, koji se održava u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Izetbegović i Erdogan su razgovarali o situaciji u BiH i regiji, kao i o situaciji u islamskom svijetu. Razgovarano je o događanjima u Mjanmaru i stradanju naroda Rohinja. Zajednički je dana podrška Rohinjama i osuđen zločin koji se čini nad ovim narodom, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović i Erdogan su veoma konkretno razgovarali o izgradnji autoceste Sarajevo-Beograd. Predsjednik Erdogan potvrdio je spremnost Turske da aktivno sudjeluje u realizaciji ovog projekata, čim se utvrdi trasa autoceste.

Izetbegović je upoznao Erdogana s dosadašnjim napretkom na ispunjavanju uvjeta za aktivaciju MAP-a. Predsjednik Turske iskazao je punu podršku putu BiH prema euroatlantskim integracijama. Potvrdio je da će Turska nastaviti snažno zalagati da MAP bude aktiviran što prije.

Izetbegović je pozvao Erdogana da posjeti BiH, a njegov poziv je prihvaćen.

Tijekom summita u Astani Izetbegović će imati još niz bilateralnih susreta s predsjednicima država članica OIC-a.

Inače, ovo je prvi put da OIC organizira summit posvećen razvoju znanosti i tehnologije u islamskom svijetu.

OIC okuplja 57 država članica, što je nakon Ujedinjenih naroda čini najbrojnijom međunarodnom organizacijom na svijetu. BiH u OIC-u ima status države promatrača.

Kopirati
Drag cursor here to close