pomoć

Izaslanstvo EU pozvalo vlasti u BiH da okupe Investicijski odbor

Gospodarstvo / Flash | 03. 08. 2015. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Europske unije i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini pozdravili su usvajanje Okvirne prometne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako su podvukli, u proteklim godinama, EU sve više pažnje posvećuje povezivanju građana i poslovnih subjekata širom EU u svrhu promocije održivog ekonomskog rasta. EU je proširila svoje napore da bi se uključile i zemlje zapadnog Balkana ulažući jednu milijardu eura tijekom sljedećih pet godina u razvoj i međusobno povezivanju prometne i energetske infrastrukture.

Već ove godine, više od 100 milijuna eura dostupno je u vidu sufinanciranja iz pretpristupnih sredstava (IPA II) za sve zemlje, podsjećaju iz Izaslanstva EU u BiH. Ta financijska pomoć, zajedno s ponudom daljeg kreditiranja i investiranja bit će dostupna za nadogradnju ili za izgradnju dijelova Osnovne mreže kao što je šest zemalja zapadnog Balkana dogovorilo.

Za Bosnu i Hercegovinu, Osnovna mreža uključuje autoput i željeznički pravac duž koridora 5-C i autocestu 2a iz Gradiške kroz Banja Luku - uz povezivanje s koridorom 5-C južno od Zenice, a uključuje luke Šamac i Brčko na rijeci Savi te Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Hitni projektni prioriteti u 2015. godini za BiH usmjereni su na izgradnju prekograničnih mostova na Svilaju i Gradišci (uključujući granične prijelaze i prilazne ceste).

Usvajanje Okvirne prometne politike BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH jedan je od dva neposredna preduvjeti za pristup sredstvima EU dostupnim u 2015. godini, dok je izrada investicijskih planova za najrelevantnije projekte drugi preduvjet.

Investicijski odbor u zemlji treba pripremiti ove planove do 27. kolovoza, kada se održava sumit zemalja zapadnog Balkana u Beču. Stoga su iz Izaslanstva EU u BiH pozvali vlasti u BiH da prioritetno i ponovo okupe investicijski odbor u zemlji radi ispunjavanja tog roka.

Kopirati
Drag cursor here to close