Šipak, smokva i maslina

IV sajamska manifestacija ''Hercegovački plodovi Mediterana'' Stolac

Gospodarstvo / Flash | 27. 09. 2011. u 08:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Duhanske stanice Stolac 07. i 08. listopada po četvrti put u gradu Stocu održat će se sajamska manifestacija ''Hercegovački plodovi mediterana - Poljoprivredni sajam: Šipak-nar, smokva i maslina. Jedan od organizatora, Zoran Rajič, za naš portal govori o ovoj manifestaciji.

''Ostvarilo se predviđanje iz 2008. godine kad se počelo sa manifestacijom da ćemo za pet godina ostvariti prve uspjehe od početka manifestacije kroz motiviranje Hercegovačkih poljoprivrednika za masovno angažiranje za sadnju mediteranskih voćnih kultura; šipka, nara, smokve i masline. I zaista, predviđanja su se ostvarila, zasađeno je stotine hektara novih nasada.'' rekao je za Caportal jedan od organizatora sajma Zoran Rajič te dodaje kako su premašena očekivanja, jer mediteranske kulture u našoj državi mogu se uzgajati samo u krajevima sa mediteranskom klimom pa je tržište ove proizvode prihvatilo.

Znantne količine plodova očekuju se u 2011. godini ali s obzirom na recesiju i smanjene kupovne moći cijene su puno niže od troškova proizvodnje. Zato se nameće obveza da se poduzmu mjere i pronađu kapaciteti za čuvanje proizvoda kroz hlađenje par mjeseci, kad se ne mogu postići korektnije cijene.

''Ovo nije nikakva novost, jer napredni svijet u okruženju ovo radi godinama. Mi ćemo sve naše članove animirati i upoznati sa aktivnostima i dati eventualno preporuke. Također ćemo organizirati susrete trgovaca izvoznika sa našim proizvođačima. Hercegovina raspolaže sa dosta uvezenih - introduciranih sorti te će pored autohtonih biti izložene na sajmu što će pored izloženih sadnica dodatno opredijeliti potencialne sadioce da odaberu najbolju, tržišno prihvatljivu sortu. Zato smo sigurno da će posjetitelji biti zadovoljni, kada mogu na jednom mjestu vidjeti: plodove voća mediteranskih kultura, prerađevine, organsku hranu, ljekovito bilje, pčelarske proizvode, hortikulturu, vina, mesne i mliječne proizvode te saslušati najeminentnije stručnjake kroz stručna predavanja iz ovih oblasti.'' - dodaje Rajič te poziva sve da posjete manifestaciju i okuse mediteransku Hercegovinu.

Program sa satnicom:

07.10.2011.g. (petak)
10:00 – 11:00 sati Prijem uzvanika i gostiju.
11:00 – 12:00 sati Svečano otvaranje manifestacije.
12:00 – 20:00 sati Otvoren sajam za posjetitelje
12:00 – 20:00 sati Komercijalni susreti i degustacija prerađevina i plodova.
17:00 – 19:00 sati Stručne radionice i okrugli stolovi najeminentnijih stručnjaka sa Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Mostar i Agromediternskog  fakulteta Mostar.

08.10.2011.g. (subota)
10:00 – 20:00 sati Otvoren Sajam za posjetitelje.
10:00 – 20:00 sati Posjeta kulturno-povijesnim spomenicima: pećina Badanj, nekropola stećaka Radimlja i Ilirski grad Daorson.
16:00 – 17:00 sati Dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima, koju organizira  Predsjednik organizacijskog odbora (načelnik općine).
17:00 – 20:00 sati Druženje sa izlagačima i posjetiteljima uz zabavni program.

Institucije uključene u organizaciju manifestacije:

Općina Stolac
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
Ministarstvo poljoprivrede HNŽ
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru
Federalni agromediteranski zavod u Mostaru
Agromediteranski fakultet u Mostaru
Zavod za poljoprivredu Butmir Sarajevo
Zavod za južne kulture Dubrovnik
Gospodarska komora BiH
Mediteranski institut Bar, Crna Gora

Kopirati
Drag cursor here to close