Lokacija za poslovanje

Istraživanje: Devet od deset njemačkih gospodarstvenika bi ulagalo u BiH

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2015. u 15:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH pokazalo je da bi, usprkos lošoj gospodarskoj situaciji, devet od deset ispitanika opet investiralo u Bosnu i Hercegovinu.

Velika većina ispitanih kompanija Bosnu i Hercegovinu i dalje smatra dobrom lokacijom za poslovanje, a i relativna ocjena u usporedbi s drugim državama je dosta bolja u odnosu na prijašnja ispitivanja.

Njemački i drugi investitori gospodarsku situaciju u Bosni i Hercegovini i ove godine ocjenjuju kao prilično skromnu, ali u pogledu na vlastito poslovanje kompanije su dosta optimistične.

Kompanije su većinom zadovoljne vlastitom poslovnom situacijom i očekuju porast prometa, a pola ispitanika je najavilo investicijske planove i otvaranje novih radnih mjesta u 2015.

U kontekstu investicijske klime, bh. radna snaga je ponovo ocijenjena pozitivno, dok velike brige zadaju korupcija i kriminal u zemlji, komplicirana javna uprava, porezni sustav i ustanove te politička i socijalna nestabilnost.

Ispitanici smatraju da bi bilo korisno i bitno provesti gospodarske reforme u administraciji te u oblastima poreskog i radnog prava. Iako trenutno stanje gospodarstva u BiH dvije trećine ispitanika ocjenjuje kao loše, u isporedbi s rezultatima prethodnih godina nazire se optimizam.

Opće izglede za gospodarstvo u 2015. u odnosu na prethodnu godinu 22 posto ispitanika ocjenjuje kao bolje, dok je u okviru prošlogodišnjeg istraživanja samo tri posto kompanija očekivalo poboljšanje opće gospodarske situacije.

Kad je riječ o razvoju situacije u vlastitoj branši, 38 posto sudionika u istraživanju očekuje poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, što je procentualno najbolji rezultat od 2009.

Skoro duplo više ispitanika u odnosu na prethodnu godinu vlastitu poslovnu situaciju ocjenjuje kao dobru (34 posto u odnosu na 18 posto prošle godine), a 64 posto kompanija u tekućoj godini očekuje poboljšanje poslovnog razvoja u odnosu na prethodnu godinu.

Ove pozitivne ocjene se reflektiraju i na očekivani trend zapošljavanja kao i na planirane investicije pa tako 52 posto kompanija koje su sudjelovale u istraživanju planira otvoriti nova radna mjesta, što je također najviši prostotak od 2009.

Usporedbe radi, u prošlogodišnjem istraživanju 34 posto ispitanika je očekivalo povećanje broja uposlenika, dok je ta cifra u 2013. iznosila 28 posto.

Svaka druga kompanija koja je sudjelovala u istraživanju planira povećati investicije u odnosu na prethodnu godinu, dok 38 posto kompanija ne računa s promjenama.

Istraživanje je pokazalo i da je izvoz od velikog značaja za kompanije, pa tako 40 posto ispitanika računa s povećanjem izvoznih aktivnosti u 2015.

Pritom je značajno istaći da 88 posto svih ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra bitnim ili izuzetno bitnim, a 98 posto proces približavanja Europskoj uniji smatraju važnim ili veoma važnim.

Nedostaci koje su ispitanici za BiH kao lokaciju za ulaganje naveli su nedostatak političke i pravne sigurnosti, komplicirana administracija, stagnacija reformi, poreski i drugi nameti, postojanje korupcije, te obrazovni sustav, a kao posebne prednosti istaknuti su povoljan geografski položaj za investitore, radna snaga, te prirodni resursi.

U istraživanju je učestvovalo 50 kompanija s njemačkim kapitalom, domaćim kapitalom te joint venture kompanije, priopćeno je iz Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close