''Štela''

Istraživanje: 50 posto građana BiH vjeruje da se u javnoj upravi mogu zaposliti samo ''preko veze''

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2014. u 12:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Napori na reformiranju javne uprave u nešto više od posljednjih 10 godina nisu polučili ni izbliza zadovoljavajuće rezultate'', rečeno je danas u Sarajevu prilikom predstavljanja finalnih nalaza istraživanja u oblasti javnih financija, upravljanja ljudskim resursima, javnog mnijenja o zadovoljstvu građana reformom javne uprave.

Program-menadžerica za istraživanje i razvoj u Transparency International (TI) BiH Lejla Ibranović kazala je novinarima da je TIBiH, u sklopu projekta ''Monitoring reforme javne uprave'' proveo sveobuhvatno istraživanje javnog mnijenja o percepciji građana o javnoj upravi.

Po njenim riječima, nalazi istraživanja su pokazali da napori na reformiranju javne uprave u nešto više od posljednjih 10 godina nisu polučili ni izbliza zadovoljavajuće rezultate.

Ibranović navodi da značajna financijska podrška i uvjetovanost i pritisak od Europske unije i drugih međunarodnih aktera i deklarativna podrška od političkih elita u BiH nisu su se materijalizirali na način da građani, kao krajnji korisnici javne uprave i usluga koje javna uprava pruža, osjete njene rezultate, piše Fena.

''Indikativan je podatak da čak više od dvije trećine ispitanika obuhvaćenih istraživanjem ne vidi apsolutno nikakvo poboljšanje u radu javne uprave u usporedbi s prethodnih pet godina, što dovodi do zaključka da građani ne osjete nikakve kvalitativne promjene u radu javne uprave'', kazala je Ibranović.

Dodala je da više od 49 posto ispitanika apsolutno nije upoznato o reformama javne uprave i da je veoma nizak nivo povjerenja građana prema različitim razinama vlasti i institucijama.

''Ovo je zabrinjavajuće jer povjerenje građana u vladu i javni sektor čini jedan od osnovnih temelja legitimiteta i održivosti političkih sustava zemalja te je nemoguće očekivati da će se sveobuhvatni reformski procesi u zemlji moći provesti bez aktivnog uključenja građana i povjerenja građana u vladu i javni sektor'', kazala je Ibranović.

Po njenim riječima, ono što je istraživanje pokazalo i što predstavlja dva najakutnija problema u reformi javne uprave kroz koje se reflektira dosadašnji neuspjeh reformskih procesa jesu upravljanje ljudskim resursima, odnosno zapošljavanje i upravljanje javnom potrošnjom.

Više od 80 posto građana smatra da se proračunskih sredstva, odnosno sredstva poreznih obveznika, ne troše na adekvatan način i da je sam proces pripreme i izvršenja proračuna izuzetno netransparentan. Čak 54 posto ispitanika su mišljenja da ne mogu sudjelovati u procesima kreiranja proračuna.

''U oblasti upravljanja ljudskim resursima, odnosno zapošljavanja, zabrinjavajuća je činjenica da više od 50 posto građana smatra da su ključni kriteriji za zapošljavanje u javnoj upravi stranačka ili politička pripadnost i rodbinska veza te da obrazovanje i iskustvo apsolutno ne igraju nikakvu ulogu prilikom procesa zapošljavanja'', kazala je Ibranović.

Dodala je da čak 67 posto ispitanika ima osobno iskustvo ili spoznaju da je neko iz njihove bliže okoline dobio posao na nezakonit način, odnosno ''preko veze''.

''Ovo je jako alarmantan podatak s obzirom na činjenicu da građani apsolutno nemaju nikakvo povjerenje u zakonitost provođenja propisa prilikom zapošljavanja u javnoj upravi te da političke partije zloupotrebljavaju javnu upravu za vlastite potrebe'', kazala je Ibranović.

Također je, dodala je, indikativan podatak da više od 80 posto građana smatra da napori na suzbijanju korupcije od vlasti nisu efikasni te kao najkorumpiranije segmente u društvu vide političke stranke i pravosuđe.

Transparency International BiH naglašava da cjelokupan proces reforme javne uprave neće polučiti značajnije rezultate ukoliko se ne riješe sustavne prepreke koje opterećuju javnu upravu. To su, prije svega, nedostatak političke volje, nedostatak koordinacije reformskih aktivnosti, unapređenje profesionalizma u javnoj upravi.

Stručnjak za upravljanje ljudskim potencijalima u državnoj službi Damir Ahmetović je kazao da, što se tiče dijela izvještaja kojim se on bavio, postoje četiri sustavna problema zbog kojih je kompletan napredak u reformi javne uprave na izvjestan način onemogućen, piše Fena.

''Prvo, govorimo o manjku političke podrške. To nije ništa novo, ali treba to stalno ponavljati. Zatim, mislim da je sistem koordinacije reformskih aktivnosti također sazrio za značajne promjene'', kazao je Ahmetović.

Naveo je da tu još treba dodati da postoji problem nedostatnih kapaciteta u oblasti općeg menadžmenta, znači sposobnost da se menadžerski ponašaju oni koji su na upravljačkim pozicijama.

Tome treba još dodati činjenicu da profesionalizam državne službe, kao osnovni princip moderne državne službe, je ugrožen i ''to je problem koji stalno smeta procesu napretka u reformama, jer su državne službe non-stop pod udarom političkih krugova''.

''Nije da nema pomaka, ali ne postoji uravnoteženi napredak'', kazao je Ahmetović.

Kopirati
Drag cursor here to close