Hanefija Topuz

Isplata poticaja za proizvodnju je prioritet

Gospodarstvo / Flash | 30. 09. 2014. u 15:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isplata poticaja za proizvodnju je prioritet - izjavio je danas Hanefija Topuz koji je nedavno imenovan po ovlaštenju Vlade Federacije BiH za vođenje Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Topuz je danas održao sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika Federacije BiH na kome se razgovaralo o realizaciji programa novčanih podrški za 2014.

''Moj prvi i osnovni cilj po preuzimanju dužnosti bio je da počnem sa isplatama, prije svega izostalih poticaja iz prethodnog razdoblja, a onda da okrenemo novu stranicu u ovom ministarstvu i da se počnu isplaćivati poticaji onako kako su pristizali'', kazao je Topuz na pres-konferenciji nakon sastanka.

Naveo je da je u kratkom vremenu uspio sa svojim suradnicima da isplate, odnosno daju nalog za plaćanje svih zahtjeva iz prethodne godine koji su ispunjavali predviđene uvjete, a onda i za one zahtjeve koji su stigli za 2014.

''Isplaćen je prvi kvartal mlijeka, odnosno izostali dio koji nije bio plaćen prije mog dolaska na ovu dužnost, a onda sam pokrenuo inicijativu da se uvede nova praksa da se svi zahtjevi koji se tiču prije svega mlijeka, obrade i istovremeno daju na plaćanje. Dosad je praksa bila drugačija, išlo se po županijama a i to je s pravom izazivalo nezadovoljstvo proizvođača na terenu '', dodao je Topuz.

Ubuduće će zahtjevi, kako je naglasio, onako kako budu pristizali i kako budu obrađivani, biti i plaćani.

Govoreći o uvozu mlijeka iz EU po damping cijenama, Topuz je izdvojio da su uputili zahtjev Vijeću ministara BiH i nadležnom ministarstvu s ciljem iznalaženja mjera zaštite domaće proizvodnje.

Sastanku, koji je održan na inicijativu poljoprivrednih udruženja, među ostalim nazočili su predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović, član Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH i predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u Federaciji BiH Mehmed Nikšić, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja ZHK Dobroslav Bukmir i predsjednik Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK-a Husejin Selimović.

Kopirati
Drag cursor here to close