Zračno povezivanje

Inicirana uspostava zračne linije Skoplje - Sarajevo

Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2017. u 12:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostava zračne linije Skoplje - Sarajevo inicirana je na sastanku ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske i ministra prometa i veza Republike Makedonije Gorana Sugareskog, u okviru bilateralne posjete bh. izaslanstva Republici Makedoniji.

Dogovoreno je pOduzimanje daljnjih aktivnosti u cilju što skorijeg otvaranja linije.

Konstatirana je uspješna suradnja dviju država u oblasti cestovnog prijevoza tereta i putnika, s posebnim naglaskom na potpisani sporazum dvaju ministarstava o ukidanju dozvola za prijevoz tereta, čije je potpisivanje dijelom uzrok značajnog povećanja robne razmjene između BiH i Makedonije, od 67,08 posto pokrivenosti izvozom i uvozom u 2013. godini do 91,88 posto u 2016. godini.

Također je konstatirana potreba intenziviranja suradnje regulatornih tijela u oblasti željeznica u cilju unapređenja željezničkog prijevoza.

Analizirano je pitanje pristupanja BiH Sporazumu o prometnoj zajednici, čime su stvorene pretpostavke za nove oblike regionalne suradnje u svim vidovima prometa, osim zračnog, koji će se urediti na bilateralnim osnovama.

Posebno su analizirane mogućnosti suradnje i koordiniranih aktivnosti kada je projekt Jadransko-jonske autoceste u pitanju, te je zaključeno da postoji obostrani interes za njegovu što skoriju realizaciju.

Na marginama sastanka, ministar Jusko i ministar unutARnjih poslova Republike Makedonije Oliver Spasovski su potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kojim je uređeno pitanje uzajamnog, odnosno recipročnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola građanima koji legalno borave na području obiju država.

Stupanjem Sporazuma na snagu, građanima Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije koji legalno borave na teritoriji dviju država, vozačka dozvola će biti zamijenjena za vozačku dozvolu zemlje u kojoj osoba boravi, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Potpisom ovog sporazuma Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine nastavlja niz aktivnosti u cilju olakšavanja boravka građana Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu.

Osim Makedonije, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je sporazume o priznavanju vozačkih dozvola potpisalo s Austrijom, Francuskom, Njemačkom, Danskom i Australijom, te su bh. vozačke dozvole priznate u ovim državama tako da je iste moguće zamijeniti bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, dok su u završnoj fazi pripreme sporazuma s Italijom i Turskom, te drugim zemljama EU.

Kopirati
Drag cursor here to close