Smilje u Jasenici

I to je moguće, 350 kilograma smilja 'izbacilo' kilogram ulja!

Gospodarstvo / Flash | 08. 07. 2016. u 12:08 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''I to je moguće, 350 kilograma smilja 'izbacilo' je kilogram ulja! Nosili smo smilje na analizu u Stolac i ovo su naši rezultati'', rekao je za Bljesak.info Mario Soldo, član zadruge Maslina.

Soldo je ranije za Bljesak rekao kako su članovi ove zadruge sami radili smilje, točnije sami ga posijali, pikirali, posadili u zemlju, te ga tijekom rasta nisu tretirali nikakvim umjetnim đubrivima, a uvjereni su kako je ovako dobra uljavost i kvaliteta rezultat njihovog predanog truda, ali i dobre zemlje u Jasenici.

''Zemlja u Jasenici je vrhunska za smilje, te je šteta da ovo područje bude pod korovom. Nas desetak osoba, što članova zadruge što mještana je radilo oko smilja i svaku travku okolo smo ručno čupali, a očekujemo da ćemo obrati oko 7 tona smilja'', kaže nam Soldo, dodajući kako će zadruga kupiti vlastitu destileriju na jesen, te će na jesenskoj berbi već sami moći proizvoditi svoje ulje. Također, Soldo je rekao kako će ova zadruga na jesen posaditi još 100 tisuća sadnica.

Da je zemlja u Jasenici kvalitetna dokazuje i činjenica da su mještani posadili oko pola milijuna sadnica, te da je nastala i još jedna braniteljska zadruga 'Jasenica', koja također sadi smilje.

''Želimo pokazati da ima i ovakvog smilja, ali i upozoriti ostale proizvođače da sami provjere svoju kvalitetu smilja. Ima smilja koje na 800 kg izbacuje litar, ali nije nužno sve takvo, pa cijene nekada mogu biti nerealne. Javili su nam se brojni stručnjaci koji su u nevjerici čuli rezultate, no kada su se i sami uvjerili u istinitost samo su rekli 'kapa dolje','' kaže Soldo.

Pored smilja, zadruga je posadila trešnje i šipak, a uskoro će imati i domaća jaja.

Podsjetimo, zadruga Maslina je prva ovakva zadruga koja je na neperspektivnoj vojnoj imovini, zapuštenoj od 90-ih, napravila malo gospodarstvo, a javnosti želi pokazati kako  braniteljska populacija može biti snaga i poticaj u društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close