Reforme u BiH

I lokalne zajednice se trebaju uključiti u realizaciju ekonomskih reformi u BiH

Gospodarstvo / Flash | 06. 02. 2015. u 17:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Trebinju da BiH očekuju reforme u koje bi trebalo implementirati i interese lokalnih zajednica, prije svega u ekonomskom smislu.

Ivanić je rekao da Europska unija ima namjeru u tom smislu i financijski podržati BiH, te da vrlo važno omogućiti lokalnim zajednicama da imaju aktivnu ulogu u stimuliranju potencijalnih ulagača.

Dodao je da će, preko zajedničkih institucija BiH, ali i ličnim zalaganjem, pokušati pooći Gradu Trebinju da nastavi projekt rekonstrukcije gradskog vodovoda koji je uslijed propasti "Bobar banke" doveden u pitanje.

Nakon razgovora s gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem, Ivanić je u izjavi novinarima rekao da će u okviru svoje nadležnosti pokušati da afirmira Trebinje na međunarodnom planu, te da o tome već postoje konkretne ideje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se danas u Trebinju sastao i s lokalnim vinarima s kojima je razgovarao o uvjetima rada i razvoja proizvodnje vina.

On je rekao da zakon o vinarstvu treba usvojiti, ali da on treba biti i u korist malih, obiteljskih vinarija jer su one specifičnosti lokalnih zajednica poput Trebinja.

Smatra i da bi institucije Republike Srpske trebale pomoći i osigurati tehnološku podršku malim vinarijama, što bi predstavljalo ogromnu pomoć i pružilo mogućnost opstanka svim obiteljskim vinarijama koje tradicionalno egzistiraju na ovom prostoru.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je, nakon sastanka, istaknuo da se najviše razgovaralo o potrebnim zakonodavnim promjenama na nivou BiH koje su važne za nesmetan rast i razvoj gospodarstva lokalnih zajednica i njihovog otvaranja prema stranim ulagačima.

Bilo je riječi i o aktualnom ekonomskom položaju Trebinja i gradskim novčanim sredstvima koja su ostala u 'Bobar banci' uslijed njene likvidacije.

Vučurević je dodao i da je Grad Trebinje dobilo dokument kojim Europska unija upozorava Ministarstvo financija RS na obvezu o izvršenju povrata sredstava od IPA fondova, koja su dodijeljena Gradu Trebinju, a koja su također 'zarobljena' u 'Bobar banci'.

Kopirati
Drag cursor here to close