Veliki problem

Hrvatskoj nedostaje 2.700 sezonaca

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2017. u 15:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj nedostaje oko 2.700 sezonskih radnika, ali taj problem nije nastao odjednom i treba ga rješavati sustavnim poboljšavanjem njihova položaja, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).

Predsjednica sindikalnog Odbora za turizam Marina Cvitić rekla je da za takvo stanje, osim poslodavaca, koji su mislili da će unedogled moći povećavati svoju dobit, najviše na račun niske cijene rada, odgovornost snose sve vlade i ministarstva turizma jer nisu pravodobno uočili problem i pronašli rješenje zakonskom regulativom.

U sindikatu smatraju kako - da bi se riješio problem nedostatka sezonskih radnika, od kojih najviše pomoćnog osoblja - ponajprije treba povećati plaće u turizmu, koje su 18 posto niže od nacionalnog prosjeka. Također smatraju da treba spriječiti nelojalnu konkurenciju dijela poslodavaca koji radnicima isplaćuju dio plaće kao minimalnu plaću, a ostatak "na crno".

Potrebno je uvesti normative i standarde rada na temelju kojih će se, ovisno o kategoriji objekata, propisati koliko radnika treba biti zaposleno, koliko soba može počistiti jedna osoba, koliko gostiju poslužiti.... Tada, smatraju u sindikatu, ne bi bilo izrabljivanja, a poslove u turizmu mogle bi obavljati i osobe starije od 50 godina.

Kao jedan od uvjeta za rješavanje problema nedostatka radnika, iz sindikata su naveli odgovarajuće uvjete rada i smještaj za sezonske radnike. Drže da u poreznom sustavu trebaju izmjene kako bi se spriječila diskriminacija radnika. Objasnili su da radnik kojemu poslodavac preko plaće isplaćuje novac za smještaj i hranu poslije na zavodu ima veću naknadu, a zatim i mirovinu.

Sindikat predlaže da se delimitira pravo na rad do pola radnog vremena samo za umirovljenike koji su ostvarili pravo na punu starosnu mirovinu i to pravo omogući i umirovljenicima koji su išli u prijevremenu mirovinu. Treba produljiti turističku sezonu i olakšicama stimulirati poslodavce koji zapošljavaju radnike na neodređeno vrijeme te čiji objekti rade tijekom cijele godine.

Marina Cvitić rekla je kako je za ovu godinu kasno te da rješenja treba tražiti za sljedeću turističku sezonu. Dodala je da će se ova sezona nekako skrpati, ali u tome ne bi smjeli stradati i biti iskorištavani radnici, u čemu važnu ulogu ima Državni inspektorat.

Predsjednik SIKD-a Bruno Bulić ocijenio je da radnike u turizmu ne treba uvoziti te da ima novca za njihove bolje plaće jer je dobit turističkih tvrtaka u Hrvatskoj veća od sličnih u inozemstvu. Smatra da je u turizmu nužno osigurati što više ugovora o radu na neodređeno vrijeme, što bi dodatno motiviralo školovanje kadrova za zanimanja koja nedostaju.

Kopirati
Drag cursor here to close