Hrvatska prošle godine u Saudijsku Arabiju izvezla 78,5 milijuna eura oružja
Druga najveća uvoznica
OBJAVA: Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. 10:51
IZVOR: Fena
AUTOR: D.L.
Streljaštvo turnir ŠB 2015 HS Produkt pištolji
0

Iako se ne zna što je od oružja Hrvatska izvezla u saudijsku kraljevinu, zna se da je ukupna vrijednost oružja bila 78,5 milijuna eura

Iako Hrvatska najviše svoga oružja izvozi u SAD, prošle je godine druga najveća uvoznica oružja bila Saudijska Arabija. Iako se ne zna što je od oružja Hrvatska izvezla u saudijsku kraljevinu, zna se da je ukupna vrijednost oružja bila 78,5 milijuna eura, piše Večernji list.

To je iznenađenje, budući da ta zemlja inače uvozi sofisticirano i skupo naoružanje, u pravilu od SAD-a i ostalih zapadnih zemalja.

Hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme u 2016. je eksplodirao, za više od 60 posto u odnosu na 2015. godinu, pa je ukupni izvoz oružja iznosio 226 milijuna eura.

Hrvatska je tako izvezla oko 600.000 komada raznog pješačkog naoružanja, a osim pušaka i pištolja, tu je bilo i bacača granata, snajpera, višecjevnih raketnih bacača s pripadajućim raketama, streljiva i granata, kaciga, opreme i strojeva za razminiranje, usluge remonta i modernizacije brodova i mornaričkih sustava...

No, s povećanim izvozom povećala se i tajnovitost oko izvoza oružja, pa se objavljuje sve manje detalja. Tajna velikog skoka u izvozu hrvatskog oružja vjerojatno leži u pražnjenju vojnih skladišta, jer oružju i streljivu iz doba Domovinskog rata istječe rok. Već se pisalo kako je to oružje, prodano u Saudijsku Arabiju završilo na bojišnicama u Siriji.

Hrvatsko službeno stajalište je da nema saznanja da bi dio tog oružja završavao u Siriji, a u jednoj izjavi iz Ministarstva gospodarstva kazano je se da se S. Arabija u ugovoru s Hrvatskom obvezala kao krajnji korisnik tog oružja te da je "RH dala i jamstvo za lokaciju i svrhu uvezenog oružja", piše Večernji list.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.