eu treba biti pravedna

Hrvatska nije postupila dobrosusjedski

Gospodarstvo / Flash | 29. 08. 2015. u 12:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas Feni kako smatra da odluka Hrvatske, koja je podnijela žalbu Europskoj komisiji zbog koje su četiri bh. mljekare skinute s liste izvoznika u Europsku uniju, nije dobrosusjedski potez te očekuje da Europska unija donese ispravnu odluku što bi bila snažna, europska poruka i za BiH.

Crnadak je ipak dodao da će se od svih drugih ocjena poteza Hrvatske suzdržati, te smatra da narednih 20 dana treba iskoristiti kako bi pokušali uvjeriti Europsku uniju da se odluka o zabrani za bh. mlijeko promijeni i omogući izvoz mlijeka iz BiH u europske zemlje, prenosi Fena.

Podsjetio je i da BiH ima otvoreno tržište za proizvode Europske unije i ogroman broj poduzeća, trgovačkih lanaca i brendova koji su iz Hrvatske i koji funkcioniraju na bh. tržištu na najnormalniji način.

''Zato očekujem da, kada BiH dostigne striktne i vrlo teške standarde EU u nekoj oblasti, kao što je sada s mlijekom, ne prave joj se dodatne opstrukcije i problemi'', rekao je Crnadak.

Nada se da će se nakon 16. rujna stvari vratiti na očekivano i mlijeko iz BiH krenuti u EU.

Podsjetimo, zbog prigovora Hrvatske na odluku Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) da neke mljekare iz Bosne i Hercegovine od 26. kolovoza ponovo mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko na tržište Unije, neki bosanskohercegovački političari i predstavnici poljoprivrednih udruga u četvrtak su pozvali na uvođenje protumjera i bojkot hrvatskih proizvoda. No na ove pozive ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako se ta mogućnost zasad ne razmatra, iako je nije potpuno isključio.

U četvrtak mediji nagađaju kako Hrvatska zapravo pokušava zaštiti svoje proizvođače mlijeka jer mljekari iz BiH računaju upravo na hrvatsko tržište, na koje su do 2013. plasirali na desetke milijuna litara prerađenog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close