Trgovinski rat

Hrvatska najavila sjednicu o novom pravilniku pojačane kontrole uvoza

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2017. u 15:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo održat će u petak, 18. kolovoza, zajedničku sjednicu na kojoj će raspravljati o novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede kojim se uvodi stroža kontrola većeg broja voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, a naknada za inspekcijski nadzor poskupila s 90 na 2000 kuna, a što je izazvalo burnu reakciju zemalja u okruženju i najavu protumjera, te ponukalo nekoliko saborskih zastupnika da zatraže održavanje takve sjednice.

Tema sjednice bit će "Vrednovanje učinaka provedbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima te razmjera utjecaja protumjera zemalja u okruženju na hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu", objavio je u utorak Sabor u najavi saborskih radnih tijela na svojoj web stranici.

Također se navodi da će se na zajedničkoj tematskoj sjednici dvaju odbora provesti rasprava o utjecaju odredbi Pravilnika na hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo te mogućem uvođenju protumjera država iz regije.

Sudionici tematske sjednice, pored članova dvaju odbora, su: predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih izvoznika i Hrvatske udruge poslodavaca.

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković na svojoj je Facebook stranici napisao da je zajedno sa stranačkim saborskim kolegama Joškom Klisovićem i Sašom Đujićem zatražio od predsjednika Odbora za gospodarstvo Darinka Kosora da sazove sjednicu tog odbora zbog toga što bi najavljene protumjere koje su najavile Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, kao zemlje pogođene ovom mjerom, pogodile hrvatske izvoznike, posebno prehrambenu industriju.

"Naš je zahtjev urodio plodom. Drago mi je da je kolega Kosor prepoznao ovaj veliki problem na koji smo upozorili kolege Joško Klisović, Saša Đujić i ja. Kako se situacija razvija danas, evidentno je da je ministar Tomislav Tolušić napravio veliku grešku i naštetio našim izvoznicima i ugledu", napisao je Hajduković nakon što je sazvana sjednica odbora.

On smatra da će dodatna pljuska Hrvatskoj biti ako Europska komisija odluči stati na stranu treće zemlje, a ne zemlje članice zbog kršenja SSP-a. "To će biti presedan u povijesti EU! Ovakav javašluk koji šteti našem ugledu i gospodarstvu je modus operandi HDZ-ove Vlade Andreja Plenkovića. Jedini odgovorni potez je ostavka ministra", stoji u Hajdukovićevoj objavi.

Također kaže kako je tim Pravilnikom o postrožavanju uvoza voća i povrća iz trećih zemalja i povećavanjem inspekcijskih pristojbi za svaku pošiljku i vrstu voća i povrća za čak 22 puta, ministar Tolušić napravio potez koji bi naše gospodarstvo mogao skupo koštati.

"Zašto se prije donošenja ovakve jednostrane mjere nismo prvo obratili Komisiji ako postoji problem s uvozom voća i povrća, koji su bili razlozi donošenja ovakve odluke i koliko će to koštati naše izvoznike samo su neka od pitanja na koje tražimo odgovore. Stoga smo kolege Saša Đujić, Joško Klisović i ja zatražili hitno sazivanje Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora kako bi dobili odgovore na ova pitanja, te zaštitili naše izvoznike", objavio je Hajduković.

Iz Ministarstva su pak odgovarali da je Pravilnik u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije.

BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija smatraju pak da su nove hrvatske mjere diskriminatorne te su njihovi resorni ministri u ponedjeljak u Sarajevu poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja, jer ga smatraju nedopuštenim nametom koji poskupljuje njihove proizvode i čini ih nekonkurentnim ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.

Kopirati
Drag cursor here to close