Hrvatska i Litva jedine članice EU-a koje nisu pogođene zaraženim jajima
Ali bojazan postoji
OBJAVA: Utorak, 5. rujna 2017. 16:13
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Hrvatska i Litva jedine članice EU-a koje nisu pogođene zaraženim jajima
0

Najavio je da će Europska komisija poslati svoje ekipe u četiri najpogođenije zemlje - Nizozemsku, Njemačku, Belgiju i Francusku

Jaja zaražena insekticidom fipronilom otkrivena su u 26 od 28 zemalja članica EU-a, u svima osim u Hrvatskoj i Litvi, a ukupno je pogođeno 45 zemalja u svijetu, rečeno je u utorak u Tallinnu, gdje se održava neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a.

Povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio je u Tallinnu na konferenciji za novinare da je zbog "ilegalne uporabe" fipronila, stotine proizvođača pogođeno u 26 zemalja članica EU-a a ukupno u 45 zemalja u svijetu.

Glasnogovornik Komisije u Bruxellesu je precizirao da su dvije članice u kojima nisu pronađena zaražena jaja Hrvatska i Litva.

Povjerenik Andriukaitis je rekao da Komisija poduzima napore kako bi dobila cjelovitu sliku cijeloga slučaja, istaknuvši da je stotine proizvođača blokirano a milijuni jaja uništeni.

Najavio je da će Europska komisija poslati svoje ekipe u četiri najpogođenije zemlje - Nizozemsku, Njemačku, Belgiju i Francusku - te da Komisija 26. rujna organizira konferenciju na kojoj će se razgovarati o ovom skandalu.

"Sastanak 26. rujna bit će prigoda za donošenje određenih zaključaka koje ćemo predstaviti na našem sljedećem sastanku Vijeća EU-a. Ostajemo iznimno oprezni i nećemo tolerirati ničije kriminalne aktivnosti koje dovode u pitanje naš ugled i integritet našeg cjelokupnog lanca proizvodnje hrane, koji je jedan od ekonomskih stupova naše Unije", rekao je povjerenik Andriukaitis.

Unatoč tome što su milijuni jaja povučeni iz trgovina diljem EU-a, strahuje se da je puno zaraženih jaja već ušlo prehrambeni lanac kroz kekse, kolače i salate.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.