Prijedlog

Hrvatska će se uključiti u Schengenski informacijski sustav?

Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2017. u 11:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament u srijedu je prihvatio prijedlog Europske komisije Vijeću EU-a da odredi datum od kojeg će se Hrvatska početi postupno integrirati u Schengenski informacijski sustav, što je prvi korak ka ukidanju provjera na unutarnjim granicama EU-a prema Hrvatskoj.

Za usvajanje prijedloga u Vijeću bilo je potrebno da prijedlog prethodno prihvati Europski parlament. Izvješće zastupnika iz kluba pučana Nuna Mela, koje preporuča prihvaćanje prijedloga, podržalo je 620 zastupnika, 64 je bilo protiv, a 10 suzdržanih, javila je Hina.

Postupno integriranje u SIS posebno je važno u svjetlu prijedloga da se na vanjskim granicama EU-a uvedu sustavne provjere svih koji ulaze u Europsku uniju.

Schengenski informacijski sustav (SIS) je zajednički informacijski sustav koji omogućuje nadležnim tijelima u državama članicama schengenskog prostora suradnju u razmjeni podataka te predstavlja bitan alat za primjenu odredbi schengenske pravne stečevine.

Komisija je u siječnju predložila Vijeću EU-a da postupno integrira Hrvatsku u Schengenski informacijski sustav (SIS), navodeći da će to omogućiti bolju suradnju između Hrvatske i zemalja članica schengenskog prostora u pronalaženju osoba koje su tražene zbog njihovih kriminalnih aktivnosti, nestalih osoba, ukradenih vozila i dokumenata.

Potpuno uključenje Hrvatske u schengensko područje, zonu bez unutarnjih graničnih kontrola u kojoj je 22 od 28 država članica i četiri države koje nisu u EU-u, bit će predmet zasebne odluke Vijeća u kasnijoj fazi nakon dodatnih evaluacija.

Zahtjev za pristupanje schengenskom prostoru Hrvatska je podnijela 1. srpnja 2015. nakon čega je uslijedio postupak evaluacije njezine spremnosti.

Za ulazak u schengenski režim zemlja mora se ispuniti niz uvjeta, kao što je odgovornost za kontrolu vanjskih granica i izdavanja jedinstvene vize, kontrola kopnene, morske i zračne granice, policijska suradnja i zaštita podataka te korištenje schengenskog informacijskog sustava, podsjeća Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close