30 metara visine

Hrabri HGSS-ovci obnovili napis na Aluminijevu vodotornju

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2017. u 08:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aluminij je, na svojemu prepoznatljivom vodotornju koji dominira krajolikom mostarskoga Bišća polja, u godini svojega dvadesetog rođendana nakon poslijeratne obnove rada, obnovio napis s tvorničkim imenom i čuvenim Aluminijevim znakom.

Toranjski je plavi napis na bijeloj podlozi osvježen novom bojom, u suradnji s pripadnicima Hercegovačke gorske službe spašavanja koji su, uz suglasnost Aluminijeve Uprave, iskoristili vitkoga ljepotana za trodnevne vježbe zahtjevnih spustova s velikih visina.

Tvornički se vodotoranj pokazao izvrsnim za složene provjere spremnosti HGSS-ovaca, a suradnja je iznjedrila i obostranu korist. Hrabri djevojke i dečki koji čuvaju naše živote na najzahtjevnijim terenima ovoga podneblja i koji se na užadi i na visinama koje tjeraju strah u kosti osjećaju kao doma, uhvatili su se u koštac s opasnim bočnim dijelom toranjskoga prstena, vodeći osobit račun o sigurnosti pri svakomu koraku.

''Rušenje tvorničkoga vodotornja, u vrijeme agresije 1992. godine, bilo je tužnim znamenom Aluminijeva uništenja, a premda se malo tko usudio tomu nadati, njegova ponovna izgradnja, 1997. godine, bila je znamenom Aluminijeva ustanka iz ruševina i pepela. Danas, dva desetljeća poslije, nakon posljednjih osam godina iskušenja recesije, čestih izmjena upravljačkih struktura i loših menadžerskih poteza s čijim se posljedicama sada nosimo, neka obnova ovoga napisa bude i znamenom našega blagog, ali sigurnog uspravljanja'', zadovoljno je prokomentirao direktor Društva Mario Gadžić, obilazeći radove na svojevrsnomu zaštitnom znaku najvećega bosanskohercegovačkog izvoznika.

Inače, Aluminijev je vodotoranj visok cca 30 metara i, osim izvrsne promidžbene, ima i svoju konkretnu namjenu. Naime, unutar njegove betonske kupole do vrha je napunjen vodospremnik, zapremine 600 kubičnih metara, zahvaljujući kojemu bi, u slučaju nepredviđenoga prekida dotoka vode u Ljevaonicu, tekući postupak lijevanja uredno mogao biti priveden kraju, bez havarije, odnosno bez nepopravljivih posljedica za pogon, njegove djelatnike i Aluminijevu vrhunsku tehnologiju.

Kopirati
Drag cursor here to close