prijedlog

Hoće li Vlada odustati od svih postupaka privatizacije?

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2017. u 13:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara kazala je da će u dnevni red naredne sjednice, zakazane za 26. siječanj, biti uvršteni zaključci koje je na današnjem zajedanju predložio predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur u cilju transparentnijeg procesa privatizacije.

Navedenim zaključcima predlaže se da se Vlada FBiH zaduži da obustavi sve postupke privatizacije državnog kapitala u Federaciji do stupanja na snagu novog zakona o privatizaciji u FBiH i zakona o općem i javnom dobru FBiH.

''Drugim zaključkom Vlada bi se zadužila da u roku od 60 dana utvrdi nacrte navedenih zakona i uputi ih Parlamentu FBiH u redovnu proceduru'', kazao je Šućur.

Obrazložio je da se svi postupci privatizacije državnog kapitala moraju jasno i precizno urediti zakonom kako bi se onemogućila trenutna praksa da se pravilnicima Agencije za privatizaciju propisuju odredbe koje predstavljaju zakonsku materiju.

Osim ovoga, smatra potrebnim uspostaviti sustav donošenja odluka o privatizaciji državnog kapitala između zakonodavne i izvršne vlasti, koji podrazumijeva efektivan nadzor Parlamenta FBiH nad postupcima privatizacije.

Zakon o javnom dobru FBiH mora se, kako kaže, temeljiti na principima zaštite, očuvanja i unapređenja vrijednosti ključnih resursa FBiH i njihovom definiranju kao imovine , koji se ni prema kojem pravnom osnovu ne može prenijeti kao vlasništvo na bilo koju pravnu ili fizičku osobu pa tako ni u postupku privatizacije.

''Ovo se posebno odnosi na šume, zemljište, vode, infrastrukturu u upotrebi u energetskom, infrastrukturnom naftnom i komunikacijskom sektoru'', rekao je Šućur.

Kopirati
Drag cursor here to close