Dodatne naknade

Hoće li se ukinuti naknade zaposlenicima u institucijama BiH?

Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2015. u 13:12 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za utorak razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut uz obrazloženje da bi se ostvarile značajne uštede u državnom proračunu, predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima.

Iz SBB-a pojašnjavaju da se naknade ostvaruju i kroz rad u brojnim komisijama, radnim i interresornim grupama, a sve se to obavlja tijekom radnog vremena zbog čega ove osobe osim redovne plaće imaju i dodatnu naknadu za rad koja se odvija tijekom istog razdoblja.

Ustavnopravna komisija Doma utvrdila je usklađenost ovih izmjena s Ustavom BiH, ali je Komisija za proračun i financije odgodila izjašnjavanje o ovom zakonskom prijedlogu te je zaključeno da je potrebno da Ministarstvo financija i trezora BiH, u roku od 15 dana, dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona.

Kolegij Doma zasjeda u utorak uoči sjednice Zastupničkog doma kada će odlučiti hoće li ova točka ostati na dnevnom redu sjednice.

Pred zastupnicima je i Izvještaj o nepostizanju suglasnosti Kolegija Doma o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).

Kopirati
Drag cursor here to close