Preporuka

HNŽ: Zbog nestabilnog vremena potrebno zaštiti jabuke i masline

Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2014. u 09:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je preporuku voćarima u HNŽ. U preporuci stoji da proizvođači zbog nestabilnog vremena koje pogoduje novim infekcijama i razvoju zaraze uzročnikom krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis)  nasade jabuka potrebno je krajem cvatnje zaštiti primjenom jednog od pripravaka: Dithane M-45, Cadillac 80 WP, Mankozeb, Star 80 WP, Captan WP 50, Polyram DF ili Delan 700 WDG.

Ukoliko se krajem cvatnje u nasadima uoči pojava lisnih ušiju može se primijeniti jedan od insekticida Actara 25 WG, Calypso SC 480 ili Mospilan 20 SP koji ujedno djeluju i na voćnu osicu.

Učestalo kišno razdoblje praćeno povišenim temperaturama zraka i dalje pogoduje razvoju gljivice odnosno uzročniku bolesti paunovo oko. Ukoliko maslinari do sada nisu obavili tretiranja preporučamo da izvrše zaštitu svojih nasada jednim od pripravaka: Nativo 75 WG, Difcor ili Stroby WG.
Ukoliko se u masliniku uoči značajnija pojava štitastih ušiju tretirati samo ta pojedinačna stabla Mineralnim svijetlim uljem ili Bijelim uljem. Premda je počeo let maslinovog moljca za sad nije potrebno provoditi njegovo suzbijanje.

Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača, navedeno je.

Također, ministarstvo u preporuci napominje da su svi uzgajivači bilja koji koriste sredstva za zaštitu bilja, sukladno čl. 30. Zakona o mjerama za unaprjeđenje stočarstva FBiH (“Sl. novine FBiH” br.23/98), dužni da ne upotrebljavaju sredstva za zaštitu bilja koja su opasna za pčele u vrijeme kada postoji najveća opasnost za trovanje pčela (za vrijeme cvjetanja biljaka) i da najkasnije 48 sati prije uporabe sredstava na pogodan način o tome obavijeste držaoce pčela.

Kopirati
Drag cursor here to close