Uz problem malverzacija

HNŽ: Poljoprivrednici ne mogu dobiti novac za štete zbog nemarnosti općina

Gospodarstvo / Flash | 18. 07. 2017. u 09:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je od mraza koji je uništio veliki dio nasada i voćnjaka u Hercegovini prošlo gotovo tri mjeseca, procjene šteta još uvijek nisu završene.

Odmah nakon elementarne nepogode županijska vlasta u Mostaru najavila je kako će pomoći poljoprivrednicima i zatražila je pomoć i od Federacije BiH jer je jasno kako županija ne može zadovoljiti sve zahtjeve.

Osnovano je Povjerenstvo pri Civilnoj zaštiti HNŽ-a, zatražena su izvješća iz općina koje je pogodio mraz i onda je sve stalo.  

''Već mjesecima čekamo da nam pojedine općine pošalju svoje analize kako bismo mogli dovršiti proces i dokumente s prijedlogom mjera poslati Vladi HNŽ-a. Na primjer, čekamo još izvješće iz općine Jablanica i nadamo se kako ćemo ga dobiti do kraja ovoga tjedna. Nakon toga dokumenti će biti proslijeđeni županijskoj Vladi koja treba donijeti odluku o naknadi šteta'', objasnili su za Vecerni.ba iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Već ranije najavljeno je kako će spomenuta županija izdvojiti oko milijun maraka za isplatu šteta od mraza. Očekivanja su kako će Federacija slijediti taj primjer i pomoći onima koji su ostali bez velikog dijela svojih plantaža zbog loših vremenskih prilika.

''Proces se trebao odvijati brže, ali pojedine općine su nas blokirale u tome. Očekujemo kako ćemo uskoro dobiti analize od nadležnog Povjerenstva i da ćemo početi s isplatama osobama koje su pretrpjele štetu. Najkasnije bi odluka o naknadi šteta trebala biti donesena odmah nakon godišnjih odmora. Do tada moramo dobiti potrebnu dokumentaciju bez koje ne možemo donijeti odluke koje poljoprivrednici očekuju od nas'', ističu iz Vlade HNŽ-a.

Ono što je sigurno u cijeloj priči je činjenica kako poljoprivrednici nemaju vremena za čekanje. Štete su do sada grubo procijenjene na nekoliko milijuna maraka. Županijska vlasta je prije nekoliko tjedana upozorila kako neki poljoprivrednici pokušavaju prikazati štete znatno većima nego što one realno jesu te su pozvali sve poljoprivrednike da se ne odlučuju na takve poteze.

''Samo sebe dovode u opasnost od mogućih sudskih procesa, a s druge strane, doslovno otimaju novac onima koji su zaista pretrpjeli velike štete. Svi takvi slučajevi će biti oštro kažnjeni od institucija'', poručio je tada županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović.

Kopirati
Drag cursor here to close