Kupovina "Terminala"

HIFA OIL postaje kompanija s najvećim privatnim terminalima u BiH

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2017. u 14:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HIFA OIL kupila je "Terminale" Željezare Zenica. Kupovinom "Terminala" HIFA OIL postaje kompanija za trgovinu i distribuciju nafte s najvećim privatnim terminalima u BiH čime je tržišna pozicija te kompanije znatno poboljšana.

''Kupovina "Terminala" osim jačanja konkurentskih prednosti HIFA OIL-a, omogućit će i sigurnost snabdijevanja tržišta naftom na duži rok. HIFA OIL je sada u poziciji da, kao kompanija s najvećim privatnim terminalima u državi, bude pokretač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja. Također, na ovaj način HIFA OIL daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH'', izjavio je izvršni direktor HIFA OIL Venan Hadžiselimović.

Kupovina "Terminala" obavljena je temeljem javnog poziva, a sam postupak kupoprodaje je izvršen procesom privatizacije. Kapacitet nadzemnih i podzemnih rezervoara "Terminal tečnih goriva Zenica" je 12.840,00 m3.

''Trenutno stanje "Terminala" je takvo da zahtijeva njegovo osposobljavanje, ali i dodatna investiranja. Sve što je dotrajalo, oštećeno ili nije u skladu s modernim tehničko- tehnološkim zahtjevima bit će zamijenjeno, a zamjene obavezno uključuju digitalizaciju sustava u terminalu, uvođenje sustava grijanja u tankove gdje je to neophodno zbog vrste derivata, rješavanje pitanja kolske vage, pa čak i samo rješavanje kvalitetnijeg pristupa terminalu'', priopćeno je.

Hadžiselimović pojašnjava da će, osim spašavanja "Terminala" od daljnjeg propadanja, njegovim stavljanjem u funkciju tržište dobiti kvalitetan i dugoročan sustav opskrbe derivatima s utovarom na jednom mjestu u BiH svih vrsta derivata u uvjetima modernog, reprezentativnog i evropski organiziranog terminala.

''Pokretanjem rada "Terminala" rješava se i dugogodišnje pitanje statusa značajnog broja radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica. Takođe smatramo da će pokretanjem rada "Terminala" generirati lančani razvoj mnogih pojedinačnih tvrtki, što će doprinijeti u konačnici većem gospodarskom zamahu cijele Zeničko - dobojske regije, i Bosne i Hercegovine u cjelini'', kaže on.

HIFA OIL je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim državama regiona. Zajedno s kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close