Potpisani ugovori

Hercegovina korak bliže prvoj vjetroelektrani

Gospodarstvo / Flash | 28. 09. 2015. u 09:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić i direktorica ''Elektroprivrede RS'' (ERS) Branislava Milekić potpisali su danas u Banja Luci Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane ''Hrgud'', u općini Berkovići.

Instalirana snaga vjetroelektrane ''Hrgud'', prvog objekta ove vrste u sustavu ERS-a, iznosit će 48 megavata (MW).

Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na oko 128 milijuna KM, od čega je oko 60 miliona eura kreditnih sredstava njemačke banke ''KfW''.

Ministar Đokić podsjeća da je koncesija za izgradnju vjetroelektrane ''Hrgud'', na period od 50 godina, dodijeljena ERS-u, koji je investitor ovog energetskog objekta.

''Očekujemo da ovaj projekt bude reliziran u sljedećih nekoliko godina'', rekao je Đokić, ističući da su i za vjetrelektranu ''Hrgud'' i za ''Trusinu'', drugi takav objekt koja se planira graditi u RS-u, provedene istražne radnje koje su pokazale da postoje dovoljne količine vjetra na tim lokalitetima Hercegovine.

Direktorica ERS-a Branislava Milekić smatra da je ovo javno poduzeće osposobljeno i za ovakve projekte, a lokaciju vjetroelektrene ''Hrgud'' ocijenila je kao jednu od najperspektivnijih za ovu investiciju.

Očekuje da će se uspješno zaključiti ugovor o kreditu od 60 milijuna eura za vjetroelektranu ''Hrgud'' s KfW bankom.

Podsjetila je da je realizacija projekta predviđena kroz tri faze.

''Da bi se pristupilo izgradnji vjetroeleketrane moraju se provesti dodatna mjerenja i karakteristike vjetra'', pojasnila je Milekić, najavivši da bi se nakon potpisivanja ugovora o kreditnim sredstvima trebali provesti istražni radovi u razdoblju od 24 mjeseca, a zatim i određena geološka i geofizička ispitivanja.

S ciljem izrade ekološke studije bit će obavljena istraživanja iz te oblasti, a tek onda bi se moglo pristupiti realizaciji projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close