Stižu sadnice

Hercegovci kreću u sadnju kornišona

Gospodarstvo / Flash | 07. 05. 2016. u 15:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici njemačke tvrtke ''Carl Kühne'' podijelili su repromaterijal za sedam trebinjskih poljoprivrednika koji su s njima potpisali ugovore za sadnju krastavaca kornišona na oko jedan hektar površina.

U pitanju je gnojivo, žica, mreža, folija, sustav navodnjavanja kap po kap, kao i gnojivo i pesticidi potrebni za površinu od jednog hektara, koliko je ove godine prijavljeno za sadnju, objavljeno je na službenoj stranici općine Trebinje.

''Ove godine će biti duplo više površina pod kornišonima jer je to prošle godine iznosilo pola hektara, čime smo prezadovoljni, tim prije što ovaj kraj i ne raspolaže nekim velikim poljoprivrednim površinama, a i projekta je, moglo bi se reći, tek u začetku u ovim krajevima“, kaže Anton Lovrić, upravnik Poslovne jedinice Carl Kühne u Mostaru.

On dodaje da su, nakon prošlogodišnje uspješne suradnje, trebinjski poljoprivrednici u njihovoj tvrtki prepoznali dobrog i pouzdanog partnera koji, zajedno sa sadnim materijalom koji će uskoro stići, osigurava i gnojivo, zaštitna sredstva i ostali repromaterijal koji kao svojevrstan beskamatni kredit poljoprivrednici otplaćuju u gotovom proizvodu – kornišonu.

S obzirom na nedavne mrazove i ovogodišnju specifičnu klimu, sadnice koje na isti način osigurava 'Carl Kuhne' stižu za dvadesetak dana, a ako se u sljedećoj sezoni površina pod kornišonima poveća na dva hektara kooperanti će dobiti na korištenje i jedan sortir stroj koja će olakšati ručni dio ovoga posla.

Poljoprivrednici na raspolaganju imaju i mobilni tim agronoma koji obilaze svakog poljoprivrednika i njegove nasade, pomažu u slučaju bolesti biljke i određuju prihranu i ostali omjer đubriva i zaštitnih sredstava, a svi proizvedeni kornišoni će zagarantirano biti otkupljeni po cijeni od 1,2 marke po kilogramu prve klase, koje je u protekloj sezoni u Trebinju bilo najviše.

Kopirati
Drag cursor here to close