Diego Miletić

Hercegovac lovi ribu na prostranstvima Pacifika

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2014. u 06:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačka škola ekonomije još jednom se potvrdila u praksi. Riječ je o Hercegovcu koji je svoje poslovno carstvo izgradio na pučini Tihog oceana (Pacifika).

Naime, ekvadorska tvrtka Pesquera Miriam S.A, u vlasništvu hrvatskog biznismena Vjekoslava Diega Miletića, prošlog je vikenda u Zamakona Yards brodogradilištu u španjolskom gradu Bilbau priredila pravu hercegovačku feštu povodom predstavljanja novog broda po imenu Ljubica.

Brod Ljubica dug 90 metara

Iz izvora bliskih Miletiću saznajemo da se radi o investiciji vrijednoj više od 40 milijuna dolara. Brod je dizajniran i razvijen od strane tehničkog odjela španjolske tvrtke Cintranaval - Defcar SL, a prema originalnim idejama samog Miletića. Dug je 90 metara i postiže brzinu od 18 čvorova. U unutrašnjosti se nalaze spremišni kapaciteti od 2.000 kubnih metara u koji stane i do 1.700 tona ribe, navodi Manager.ba.

Naime, Ljubica je specijalno dizajniran brod za potrebe ribolova kojim se ovaj biznismen već dugi niz godina bavi. Brod Ljubicu karakterizira mrežni sustav širok 2 kilometra s dubinskim dosegom od 350 metara što ga čini idealnim za lov tune na prostranstvima Pacifika.

Svečanosti predstavljanja su, između ostalih, prisustvovali i lučki dužnosnici, predstavnici lokalnih vlasti, brojni uzvanici iz svih dijelova Južne Amerike kao i stotinjak prijatelja iz Hrvatske i rodne Hercegovine, piše Manager.ba.

Hrvatska i bh. javnost uistinu malo znaju o ovom uspješnom biznismenu unatoč snažnoj povezanosti s obje njegove domovine. Štoviše, pravo je čudo kako je poduzetnička priča ovog kalibra ostala izvan granica domaćeg medijskog prostora.

Tko je Vjekoslav Diego Miletić?

Vjekoslav Diego Miletić uspješan je poslovni čovjek koji živi i radi u Ekvadoru. Rođen je u selu Grabovica blizu Jablanice gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Splitu, a školovanje nastavio u njemačkom gradu Hamburgu.

U potrazi za boljim životom otisnuo se u svijet nakon čega je doslovno uplovio u poduzetničke vode. Naime, ovaj čovjek danas posjeduje flotu od 4 broda sa zajedničkim kapacitetom od 6.500 tona uz pomoć koje uspješno lovi ribu diljem Pacifika.

Zbog snažnih veza s Međugorjem koje je njegova dugogodišnja oaza mira svoju morsku flotu nazvao je sljedećim imenima: Kraljica Mira, Međugorje i Diva Maria, dok njegova najnovija investicija nosi ime njegove majke – Ljubice.

Kako i sam kaže uvijek se voli vraćati u svoju domovinu gdje provodi i najveći dio svog godišnjeg odmora, a nemali broj puta se iskazao kao dobrotvor koji pomaže ljudima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kroz svoj humanitarni rad pomogao je mnoge socijalno ugrožene pojedince i institucije, a financirao je i mnoge sportske, kulturne, vjerske i socijalne organizacije. Svojim je doprinosom pomogao napretku Grada Ploča, a posebno je značajno istaknuti da je pomogao i izgradnji Crkve u Pločama, piše Manager.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close