10 godina uspješnog rada

Halal certifikat iz BiH priznat u cijelom svijetu

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2016. u 14:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za certificiranje halal kvaliteta u BiH ove godine obilježava 10 godina uspješnog rada, a formirana je u okviru misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je pokrenula projekt njenog osnivanja 2006. radi uspostavljanja sustava koji omogućava proizvođačima certificiranje proizvodnih procesa i plasiranje proizvoda na tržište s oznakom halal.

Iz Agencije navode da danas njihov certifikat vrijedi u cijelom svijetu, jer su njeni temeljni akti usklađeni s drugim svjetski priznatim standardima i sustavima koji, osim vjerskog klanja životinja, jamči da u proizvodu nema ništa štetno po ljudski organizam.

Bosna i Hercegovina je prva europska zemlja koja je uspostavila Halal standard i uređen sustav halal certificiranja proizvoda i usluga.

Direktor Agencije Amir Sakić izjavio je da su, shodno međunarodnim normama i najboljim svjetskim praksama i iskustvima, izgradili sustav halal certificiranja koji je kompatibilan s drugim međunarodnim standardima koji uređuju sustav upravljanja kvalitetom i u skladu je s halal-standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I - Halal food.

Osim učešća u aktivnostima Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske saradnje (SMIIC/OIC), Agencija je član tehničkog odbora Europskog instituta za standardizaciju CEN/TC 425 - Halal hrana, koji radi na izradi europskog standarda za halal hranu, priopćeno je iz te Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close