Prijave su otvorene

Growww program – potpuno drugačiji vid pripravničkog staža

Gospodarstvo / Promo | 28. 03. 2017. u 13:03 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Holdina Sarajevo već četvrtu godinu u sklopu Growww programa pruža priliku mladim talentima da steknu prvo radno iskustvo u vodećoj kompaniji naftne industrije u BiH. O znanjima i iskustvima iz poslovnog svijeta koje su usvojili kroz jedinstveno kreiran pripravnički staž saznajte od učesnika ovog programa.

Growww je program zapošljavanja namijenjen visokoobrazovanim mladim ljudima kojima se kroz jednogodišnji pripravnički program pruža prilika za upoznavanje i bolje razumijevanje specifičnosti naftne industrije. Učesnici Growww programa dobivaju ambiciozne poslovne ciljeve i zadatke, ali im se pruža i prilika da uče od mentora, iskusnih kolega koji ih prate u radu.

Prijave za Growww 2017. su otvorene, HOLDINA zapošljava Growwwera u Službu upravljanja ljudskim resursima. Mi smo razgovarali sa aktuelnim i bivšim učesnicama programa o tome šta ih je motiviralo da se prijave, te kakva znanja i iskustva im je omogućilo učešće u ovom programu.

Denija, Melisa, Jasmina i Ajla su kroz Growww program angažirane u različitim sektorima kompanije.

Sam program započinje događajem OnBoarding Days, gdje kandidati imaju priliku susresti se sa učesnicima iz drugih zemalja, te prisustvovati radionicama gdje stručnjaci i menadžeri koji dolaze iz naftne industrije daju smjernice kojima se kandidati trebaju voditi tokom Growww programa, te predstavljaju kompaniju i industriju kroz interaktivni sadržaj. Growww program traje godinu dana u sklopu kojeg učesnici imaju priliku učiti o naftnoj industriji, posjetiti kompanije članice Grupe, kao i zemlje u kojima one posluju. Na kraju Growww programa, učesnici predaju završni rad koji predstavlja finalnu fazu Growww programa i obuhvata sumarni prikaz svih aktivnosti, zadataka i ostvarenih ciljeva učesnika Growww programa u sklopu sektora u kojem je radio. Biti Growww pripravnik znači usvojiti i razmijeniti prva radna iskustva i steći nova znanja iz oblasti naftne industrije. Pored toga, program podrazumijeva poslovna poznanstva, upoznavanje drugih kultura, te profesionalno usmjeravanje mladih talenata kroz dinamičan, funkcionalan i potpuno drugačiji način stažiranja.

Melisa Muharemović je studirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a svoju karijeru je započela kroz Growww program 2015. godine u sektoru Veleprodaje u Holdini. Kaže da je za program saznala preko interneta, a da se odlučila prijaviti zbog iskustava prethodnik učesnika.

“Za Growww program saznala sam na LinkedIn društvenoj mreži, i odmah me zainteresirao oglas, te sam se odlučila detaljnije upoznati putem web stranice, gdje sam pronašla mnogo informacija o samom programu i prethodnim iskustvima učesnika u Growww-u. Zainteresovala sam se i odlučila da se prijavim“, kaže Melisa.

Jasmina Berbić, studentica Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu i učesnica Growww 2016. kaže da se za program odlučila kako bi stekla iskustva u poslovnom svijetu.

„Growww program je izgledao kao odlična prilika za ulazak u poslovni svijet te mogućnost da teoriju naučenu na fakultetu primijenim u praksi. Za prijavu me motivirala mogućnost zaposlenja u uglednoj i perspektivnoj kompaniji kao što je Holdina“, kazala je ona.

Iste godine kao i Jasmina, studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Ajla Širić započela je svoj put u Holdini kroz Growww program. Kaže da je kroz program zaista postala „dio poslovnog procesa“.

“Početak je bio pun informacija o poslovnom svijetu koji je do tada meni bio nepoznat. Međutim, kroz kratko vrijeme sam sklopila sliku o procedurama i poslovanju kompanije. Odmah sam postala dio poslovnog procesa, te kroz izvršavanje zadataka, svakodnevno upoznajem industriju. Posebno me vesele susreti sa ostalim učesnicima programa jer osim neformalnog druženja i obilazaka, prisustvujemo brojnim radionicama i radimo na zajedničkim projektima, kroz koje sam razvila razne vještine iz menadžmenta, kao i poslovnog komuniciranja. Do kraja Growww programa ostalo mi je još šest mjeseci, a mogu reći da sam za sada zadovoljna postignutim. Program mi je otvorio brojne mogućnosti u profesionalnom smislu, izazovan je i zahtijeva posvećenost i angažman, a krajnji cilj je razvoj karijere”, kaže Ajla.

Denija Berkovac, koja je nakon Growww programa ostala raditi u Holdini, prisjetila se kako je tekao njen početak Growww programa.

“Rekla bih da je program u potpunosti drugačiji u odnosu na standardno pripravništvo u većini drugih kompanija u Bosni i Hercegovini. U samom početku sam dobila konkretne radne zadatke te je upoznavanje sa poslovnim procesima teklo vrlo brzim tempom što je odlično za one koji preferiraju dinamično radno okruženje i žele biti uključeni. Pored toga saradnja i timski rad sa kolegama iz različitih zemalja, posjete rafinerijama i drugim poslovnim jedinicama, druženje, razvijanje ideja za unapređenje poslovanja, takmičenja timova unutar grupe, su najljepši dijelovi iskustva”, ističe Denija.

Jasmina kaže da je bogatstvo programa u tome da se učesnici Growww programa potpuno inkorporiraju u rad.

„Tokom programa naučila sam mnogo od mentora, kao i od kolega iz odjela Logistike, gdje trenutno radim. Tokom trajanja Growww programa uključena sam u sve poslovne aktivnosti i projekte odjela u kojem radim, te imam priliku posjetiti i upoznati rad ostalih odjela u kompaniji. Svoju karijeru bih željela i u budućnosti graditi u Holdini, budući da je naftna industrija za mene interesantno područje, u kojem leži veliki potencijal“ , kaže Jasmina.

Svake godine Growww program omogućuje mladim talentima različitih profila, sticanje prvog radnog iskustva, usvajanje novih znanja o naftnoj industriji, razmjenu ideja, profesionalni razvoj.

“Kroz ovaj program stekla sam prvo ozbiljno radno iskustvo. Služba Korporativnih servisa u kojoj sam zaposlena je dosta povezana sa svim drugim odjelima kompanije, te mi je to omogućilo da kroz svakodnevnu komunikaciju sa kolegama i dobavljačima kompanije upoznam procese i procedure, i ovladam operativnim zadacima. Svaki dan naučim nešto novo, te sam sigurna da će mi program pružiti odličnu podlogu za nastavak karijere”, kaže Ajla.

Po završetku programa, mnogi učesnici Growww programa nastavljaju svoju karijeru u Holdini. Jedna od njih je i Melisa, koja sada već dvije godine radi u Odjelu kartičnog poslovanja.

„Nakon završetka Growww programa nastavila sam svoju karijeru u okviru Holdine i to je još jedna dodatna pogodnost programa, jer se kandidatima koji pokažu zainteresiranost i inicijativu pruža prilika da ostanu unutar kompanije kao i mogućnost daljnjeg učenja i napredovanja. Tijekom programa, nisam imala osjećaj da sam tu kao pripravnik, već punopravni član tima, čije ideje i zamisli su dobrodošle i koje ne ostaju samo na papiru, već se ide i u njihovu realizaciju. Growww smatram odličnim programom za početak karijere u dinamičnoj industriji gdje se od prvog dana osjećate sastavnim dijelom“, kaže Melisa.

Mlade učesnice Growww programa u kompaniji Holdina, istakle su za kraj nekoliko poruka za potencijalne kandidate, te zašto je Growww odlična prilika za početak karijere.

“Ukoliko želite započeti svoje radno iskustvo u međunarodnom okruženju, biti dio mladog tima, dijeliti iskustva sa kolegama iz drugih zemalja, te ukoliko volite izazove, onda je ovo program za vas. Možete steći dobru osnovu u određivanju vašeg daljnjeg profesionalnog puta”, kaže Denija.

“Growww program smatram jednim od najboljih programa za početak karijere u Bosni i Hercegovini, te je dodatna prednost mogućnost nastavka rada u Holdini koja nudi poželjan radni ambijent svojim zaposlenicima”, kaže Jasmina, dok Melisa dodaje: „Razloga za prijavu je mnogo, ali ukoliko ste željni raditi, učiti, dokazivati se ali i doprinijeti kompaniji ovo je odlična prilika koja se ne bi smjela propustiti. Pored toga, odlično je imati prijatelje u mnogim zemljama Europe koje upoznate kroz posjete drugim zemljama i radom na zajedničkim projektima“.

Svi zainteresirani kandidati pozvani su da se prijave na oglas do 7. travnja 2017. godine putem online aplikacije na web stranici Holdine, gdje mogu pronaći i više informacija o programu i traženom stručnom profilu.

Kopirati
Drag cursor here to close