Last Minute

Grčka neće platiti ratu MMF-u: Juncker poslao Ateni posljednju ponudu

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2015. u 06:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je još jednu ponudu Ateni u pokušaju da se postigne sporazum s vjerovnicima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. lipnja", potvrdili su u utorak ujutro izvori iz EU-a i grčke vlade, prenose agencije.

Prema toj "last minute" ponudi, grčki premijer Aleksis Cipras trebao bi u utorak poslati pisani pristanak na najnovije uvjete, na vrijeme da se sazove hitan sastanak ministara financija eurozone. Isto tako Cipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.

Ipak, nema nikakvih naznaka da je Cipras spreman odustati od svoje odluke o odbacivanju ponude vjerovnika koju je više puta opisao kao "poniženje" Grčke prije nego je za 5. srpnja sazvao referendum na kojemu bi Grci trebali glasovati o predloženim novim mjerama štednje.

U Grčkoj demonstracije

Građani su se okupili ispred parlamenta. Ujedinjeni su pjevali u glas "Ne Trojci!" Bild piše kako se pred parlamentom okupilo 40 tisuća ljudi.

Grčko "ne" moglo bi značiti pravu katastrofu za Grčku, no prema slikama koje stižu s prosvjeda protiv mjera štednje ispred Parlamenta to se ne bi moglo reći. Tisuće građana, nastup i pjevanje, prosvjed su pretvorili u nešto sličnije karnevalu, građani su napunili stepenice ispred parlamenta.

Mladi i stari pjevaju i plešu, pokazujući da ne strahuju od odbijanja europskih prijedloga.

"Bit će bolno nekoliko tjedana ili mjeseci, no sve je bolje od sadašnje situacije",rekla je jedna od Atenjanki reporteru BBC-a. 23-godišnja studentica ekonomije iz Atene Bildu je rekla kako podržavaju vladu jer su učinili pravu stvar.

"Ne možemo više trpjeti ucjene od strane EU. Moramo napraviti radikalne promjene i obnoviti našu zemlju", dodala je.

Prazne police supermarketa, benzinske crpke ostaju bez goriva

Grčka je u ponedjeljak zatvorila banke i ograničila podizanje novca s bankomata na 60 eura dnevno. Građani prazne supermarkete, a stvaraju se redovi i na benzinskim crpkama, te je jučer polovica crpki ostala bez goriva što je neke natjeralo da prodaju ograniče na 20 eura po vozilu.

"Aleksis Cipras će u nedjelju glasovati 'protiv'"

Dužnosnik grčke vlade rekao je da je sa zanimanjem saslušao najnoviji Junckerov prijedlog, ali je dodao: "Aleksis Cipras će u nedjelju glasovati 'protiv'", prenosi Reuters.

Ponuda objavljena u nedjelju uključila je neke grčke prijedloge poput smanjenja PDV-a na hotele s 23 na 13 posto.

Tri institucije - Europska komisija, Europska središnja banka i MMF - ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji istječe danas, produlji do kraja studenoga ove godine, a tijekom toga razdoblja Atena bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platititi dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi, a koji sjeda na naplatu također danas. Vjerovnici od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže nove mjere štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka je strana odlučila sazvati referendum.

Kopirati
Drag cursor here to close