Suštinski napredak

Grčka i europski kreditori približili stavove

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2017. u 21:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki ministar financija i međunarodni kreditori ostvarili su "suštinski napredak" u petak u približavanju stavova oko programa pomoći koji drži grčku ekonomiju u životu, u jeku novih neizvjesnosti oko budućnosti te zemlje u eurozoni.

''Ostvarili smo suštinski napredak i blizu smo zajedničkom jeziku za povratak misije u Atenu u narednim tjednima'', izjavio je nizozemski mkinistar financija Jeroen Dijsselbloem, koji predsjeda Eurogrupom ministara financija članica eurozone, nakon razgovora u u Bruxellesu.

Dijsselbloem je kazao da sve strane "jasno uviđaju da je pravovremena finalizacija razmatranja drugog paketa pomoći u svačijem interesu".

Kazao je da će 19 ministara financija eurozone inzistirati na napretku na narednom sužbenom sastanku 20. veljače. Zaključivanje razmatranja programa pomoći moglo bi Ateni dati pristup novim sredstvima i otvoriti put za bitne diskusije o pomaganju Grčkoj da olakša dužničko breme, koje trenutno iznosi 180 posto BDP-a zemlje.

Grčka treba da se dogovori s Međunarodnim monetarnim fondom i svojim europskim kreditorima o novim reformama kako bi omogućile kreditnu pomoć. Iako Grčka ne inzistira da nema urgentnih potreba za gotovinom, bez novca bi se suočila s novom mogućnošću neispunjenja obveza - nečega što je skoro izazvalo krah eurozone u 2015.

Naredni rok za Grčku da otplati dug je u srpnju, ali dužnosnici žele da riješi svoje financijske probleme prije ključnih europskih izbora koji se primiču u ovom mjesecu. Nizozemci izlaze na izbore 15. ožujka, za njima slijede Francuzi u travnju i svibnju i Nijemci u rujnu, a pitanje davanja novih kredita Grčkoj politički je osjetljivo.

Pregovori oko grčkih reformi obilježeni su neslaganjima. Grčka vlada protivi se reformama radne politike a MMF se spori s europskim kreditorima oko obujma do koga masovni dug zemlje treba biti ublažen, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close