Čemu žurba

Godina dana obećanja: Kada će to ''uskoro'' za cestu Neum-Stolac?

Gospodarstvo / Flash | 09. 01. 2017. u 11:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osigurana su sredstva za prvu dionicu ceste Babin Do – Broćanac i očekuje se kako će radovi na ovome dijelu buduće ceste Stolac - Neum početi jako brzo'', rekao je Večernjem listu federalni ministar prometa i veza Denis Lasić govoreći o projektu izgradnje dugo najavljivane ceste.

Večernji list navodi kako će biti potrebno još mnogo novca kako bi se projekt u konačnici i završio te podsjeća kako je federalna Vlada usvojila izvješće o implementaciji investicijskih sredstava razvoja utvrđenih proračunom FBiH za 2005., 2006., 2007. i 2009. godinu.

''Iz usvojenih izvješća vidi se kako je samo u tome razdoblju u ovaj projekt uloženo 3,5 milijuna maraka'', navodi Večernjak i ističe kako izgradnja ceste Stolac - Neum čeka usvajanje novih trošarina.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg rekao je kako je ''bolja povezanost Neuma s ostatkom države interes svih nas''.

''I svi na tome moramo raditi. Očekujem kako će federalne vlasti krenuti s realizacijom ovoga projekta i kako će na taj način biti realizirano obećanje koje smo davno dali žiteljima Neuma'', rekao je Herceg.

No, obećanja oko ove ceste nizala su se tijekom cijele prošle godine.

Tako je upravo iz federalnog ministarstva prometa i veza u siječnju rečeno kako se užurbano radi na stvaranju preduvjeta za početak izgradnje magistralne ceste Neum-Stolac, koja bi trebala početi u svibnju, ili lipnju ove godine.

Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra rekao je tada kako se radi na ''rezimiranju izvornih prihoda, kreditnih sredstava, razgovara se s nadležnim bankama, a sve kako bi krediti postali operativni''.

''Rade se studije, rješavaju imovinsko-pravni odnosi. Kada se to okonča, stvorit će se pretpostavke za realizaciju projekta. Imamo ozbiljne namjere i cijenimo da će se sve ići kako smo i planirali. Teško je utvrditi sam početak radova, ali smatramo da bi se moglo početi u petom ili najkasnije šestom mjesecu'', rekao je Boban i dodao kako je za realizaciju projekta potrebno oko 40 milijuna eura.

U veljači je pak ministar Lasić nakon sastanka federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića i dopredsjedatelja Zastupničkog doma Mladena Boškovića sa stolačkim načelnikom Stjepanom Boškovićem rekao kako bi ''izgradnja magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, nakon što su stvorene pretpostavke, trebala krenuti uskoro''.

U lipnju je pak Boban rekao kako se ''u sljedećih nekoliko dana može očekivati raspisivanje natječaja za izvođača radova na izgradnji magistralne ceste Neum – Stolac'' te da je za prvu dionicu puta osigurano 6,5 milijuna eura iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke.

''Ovo je još jedan od dokaza koliko je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija ozbiljno u namjeri da se izgradi suvremena putna komunikacija između Neuma i ostatka zemlje. Za koji dan će se raspisati natječaj za izvođače radova. Također prema pravilima EIB-a formirat će se povjerenstvo za žalbe. Dakle, postoji mogućnost da se netko žali na izabranog izvođača. U svakom slučaju u ovoj godini počinje izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac. Prva dionica je Kiševo – Broćanac'', rekao je tada Boban.

U rujnu je čelnica Svjetske banke u BiH Tatiana Proskuryakova rekla kako je ova cesta jedan od prioritetnih projekata.

''Prvi projekt koji je Odbor naših direktora već odobrio i čija implementacija počinje jeste projekt modernizacije cesta u koji je uključena i izgradnja ceste Neum - Stolac. Zaista se nadamo da će taj projekt doprinijeti povećanju rasta i unapređenju životnog standarda posebno onih ljudi koji žive u tim područjima'', navela je Proskuryakova.

U studenom je pak objavljeno kako je na natječaj objavljen u listopadu stiglo deset ponuda za izgradnju magistralne ceste Neum – Stolac nakon što je JP Ceste Federacije BiH organiziralo javno otvaranje ponuda za izvođenje radova na izgradnji magistralne ceste M -17.3 Neum – Stolac, LOT 1 i LOT 2.

Radovi na LOT 1 će uključivati asfaltiranje dionice Stari Neum – Babin Do, L= 5,3 km, izgradnju ceste Babin Do - Oštrovac L= 1,7 km i izgradnju tunela Oštrovac L=190m1, dok će radovi na LOT 2 uključivati izgradnju dionice Oštrovac – Broćanac, L= 5,0 km.

Tada je priopćeno kako ''radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, LOT 1 i LOT 2 predstavljaju prvi u nizu projekata na modernizaciji cesta FBiH u sljedećem razdoblju''.

Inače, izgradnja ceste Neum – Stolac zaustavljena je prije neke četiri godine, a traje već 30 godina. Nova cesta trebala bi spojiti Stolac s Neumom a bit će nešto duža od 20 kilometara. Njome će se moći voziti oko 80 kilometara na sat i prelazit će se za samo 20-ak minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close