Nelikvidnost

Gasi se tvrtka koja proizvodi najveće zrakoplove na svijetu

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2017. u 07:13 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski Antonov, koji je proizvodio najveće zrakoplove na svijetu, gasi se zbog nelikvidnosti najkasnije do kraja rujna, naložila je ukrajinska vlada komisiji za likvidaciju.

Odluka o gašenju Antonova donesena je još početkom prošle godine, a prema pojašnjenju ukrajinskog ministarstva za ekonomski razvoj i trgovinu, razlog likvidacije je nelikvidnost.

Ruski pak stručnjaci smatraju da je gašenje koncerna Antonov započelo godinama ranije te kako je samo bilo pitanje vremena kada će se ugasiti ova nekoć renomirana tvrtka za proizvodnju transportnih i putničkih zrakoplova, prenosi Tportal.

Antonov prošle godine nije proizveo nijedan zrakoplov, a većina kvalificiranih radnika je otišla u Rusiju, u kojoj je našla posao u ruskim aviotvrtkama. Kao jedan od glavnih razloga za zatvaranje tvrtke navodi se gubitak ruskog tržišta zbog pogoršanih ukrajinsko-ruskih odnosa nakon aneksije Krima.

Smrtni udarac posustaloj tvornici zadan je pretprošle godine, kada je u Kijevu odlučeno da se zbog situacije na istoku Ukrajine i Krima raskine ugovor s ruskom Ujedinjenom avioproizvodnom korporacijom, koja objedinjuje najvec´e ruske proizvođače zrakoplova  i koja je Antonovu bila glavni poslovni partner.

Kao pak drugi razlog propasti stručnjaci navode da je tvornica nakon pogoršanja odnosa između Moskve i Kijeva ostala bez ruskih rezervnih dijelova za zrakoplove. Ukrajinski proizvođač je grčevito pokušavao pronaći druge partnere, no na kraju je proizvodnja jednostavno stala.

Pojedini eksperti smatraju da Kijev žrtvuje tvrtku radi ulaska u Europsku uniju te kako je gašenje svjetski poznatog koncerna dio plana Zapada da uništi ukrajinsku industriju jer ne želi konkurenciju Boeingu i Airbusu.

Tvrtka Antonov je proizvodila putničke, teretne i zrakoplove  za posebne namjene te je bila ponos bivšeg Sovjetskog Saveza. Osnovana je 1946. godine u Novosibirsku, a čelni čovjek bio joj je konstruktor Oleg Antonov, koji potpisuje većinu zrakoplova iz dizajnerskog ureda kompanije koja se 1952. preselila u Kijev.

Ukupno je razvijeno i proizvedeno više od sto tipova i varijanti zrakoplova različitih klasa i namjena. Među najpoznatijima su An-2, An-3, An-12, An-22, An-26, An-32 i An-124. Antonov je proizveo ukupno 22.000 zrakoplova, među kojima je i An-225, najveći zrakoplov na svijetu s kapacitetom od 250 tona tereta, a koji je prije četiri godine izazvao senzaciju sletjevši u zagrebačku zračnu luku.

U sastavu eskadrile transportnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nalaze se dva An-32B, koji se već nekoliko godina neuspješno pokušavaju prodati.

Kopirati
Drag cursor here to close