Otrovna tvar?

Fluorescentna zelena tekućina u Neretvi

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2014. u 17:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pije nekoliko dana pored mosta Bunur primijećeno ulijevanje fluorescentno zelene tekućine u rijeku Neretvu. Velika količina zelene tekućine koja se širila rijekom zainteresirala je građane do te mjere da su htjeli doznati o čemu je riječ.

Stručni tim ljudi iz Agencije za vodno područje Jadranskog sliva je po dojavi odmah uputio inspekciju na teren. Fluorescentna tekućina se u međuvremenu razrijedila tako da nije bilo moguće uzeti uzorak vode kako bi se uradila analiza usute tvari.

Ivo Božić, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca ''Neretva 1933'', kazao je kako će se u idućim danima pratiti stanje živih organizama u Neretvi kako bi se moglo utvrditi radi li se o otrovnoj tvari, piše Dnevni list.

''Vjerojatno je riječ o boji za bojenje koju je neki nesavjesni građanin bacio u Neretvu. Bit ćemo oprezni i u idućim danima pratiti stanje rijeke'', kazao je Božić.

Stručni tim na terenu

''Pripadnici ophodnje Jadranskog sliva su fotografirali tekućinu, ali, nažalost, nisu mogli uzeti uzorak i samim tim nisu u mogućnosti utvrditi o kakvoj je tvari riječ.
Žao mi je što trenutačno nismo u mogućnosti reći je li tekućina štetna ili ne. Naš stručni tim će tijekom idućih dana pratiti stanje rijeke Neretve i životinjskog fonda kako bismo utvrdili ima li tekućina koja se ulila u rijeku Neretvu neka štetna svojstva'', kazao je Božić.

Pomor ribe

Ovo nije prvi put da se u mostarske rijeke ulijevaju nepoznate kemikalije koje često imaju za posljedicu pomor ribe u rijekama. Nedavno je zabilježen slučaj kada se dogodio pomor ribe u rijeci Radobolji u Mostaru. Zaključeno je da je nekolicina neosviještenih građana ulila veću količinu deterdženta u rijeku Radobolju, nakon čega je uslijedila ekološka katastrofa i pomor ribljeg fonda u neprocjenjivoj vrijednosti, navodi Dnevni list.

Božić je ovom prilikom apelirao na građane da, ukoliko primijete pojedince da bacaju bilo kakav otpad u gradske rijeke, to odmah jave nadležnim službama.

Kopirati
Drag cursor here to close