Pomalo

Federacija se tiho zadužuje

Gospodarstvo / Flash | 03. 05. 2017. u 10:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH nastavlja s ubrzanim i enormnim zaduživanjem bh građana putem trezorskih zapisa prvenstveno kod komercijalnih banaka kako bi nadomjestila proračunske rupe u tekućoj godini, piše Dnevni avaz.

Nakon što je prije nekoliko dana objavljen javni poziv za dvije emisije trezorskih zapisa na kojima će se zadužiti za 50 milijuna KM i to putem Sarajevske burze najprije 9. svibnja za 30 milijuna i 23. svibnja za 20 milijuna, vlasti na tome ne misle stati, navodi Avaz.

Vlada F BiH donijela je 23. ožujka odluku da se u drugom kvartalu ove godine zaduži za 160 milijuna KM, a ukupno do kraja godine u iznosu od 360 milijuna KM.

Vlada se prvi put kod komercijalnih banaka u ovoj godini zadužila 11. travnja za 20 milijuna KM s rokom dospijeća od tri mjeseca, a zatim i 25. travnja za 30 milijuna KM. Prema planu Vlade Federacije, do kraja polugodišta planirana je nova runda aukcije trezorskih zapisa, tako da će federalna vlast zadužiti građane i 6. i 13. lipnja s po 30 milijuna KM, što znači za još dodatnih 110 milijuna KM.

Ekonomski analitičar Damir Miljević rekao je Avazu kako je očito Vlada F BiH prepisala recept od Vlade RS.

''Drugim riječima, obje entitetske vlade, umjesto da se bave ozbiljnim strukturnim reformama, rasterećenjem gospodarstva i razvojem, one su se odlučile na to da preveliku javnu potrošnju realiziraju daljnjim zaduživanjem građana. Takvo ponašanje, jednostavno, ne može dati, nikakav pozitivan rezultat'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close