Revizija

Europska investicijska banka provjerava mostarsku trasu Koridora Vc

Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2017. u 08:55 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon izgubljene bitke na domaćem terenu potpisnici peticije s juga Mostara pisma su poslali svim međunarodnim investitorima, a ovih dana dobili su iz Europske investicijske banke povratnu informaciju da se radi na provjeri opravdanosti njihovih zahtjeva, piše Dnevni list. 

Europska investicijska banka (EIB), otpočela je provjeru još jedne trase Koridora Vc na jugu Hercegovine, radi se o trasi Mostar jug-Buna. EIB i ostale međunarodne financijske institucije najpovoljniji su kreditori, a vlasti u Federaciji već su projekte na jugu Hercegovine poslale na odobravanje ovoj instituciji.

O trasi Mostar jug-Buna mnogo se raspravljalo u zadnjih godinu dana, a iako je postojao ogroman otpor kod lokalnog stanovništva kada je u pitanju izgradnja autoputa preko obradivih površina i naseljenih područja, federalni Parlament prihvatio je prijedlog Vlade FBiH da trasa ide kroz naselja Kočine, Ortiješ, Malo polje, Kosor, Hodbinu…

Provjere

Nakon izgubljene bitke na domaćem terenu potpisnici peticije sa juga Mostara pisma su poslali svim međunarodnim investitorima, a ovih dana dobili su iz Europske investicijske banke povratnu informaciju da se radi na provjeri opravdanosti njihovih zahtjeva. Kako su  potvrdili mještani južnih mostarskih naselja EIB traži njihovo dodatno mišljenje o trasi i svu potrebnu dokumentaciju koju imaju a koja bi ukazivala na to da trasa može imati negativni utjecaj po okolinu. Iz EIB-a su poručili kako je žalba građana koja je poslana u veljači prebačena na odjel za pritužbe i kako se na njoj radi.

Ovo je druga trasa u Hercegovini koju EIB provjerava. Natječaj za gradnju dionice autoceste na Koridoru Vc: Počitelj – Zvirovići, čvor Počitelj – most Počitelj, koji je raspisan još 2014. godine, proteklih nekoliko mjeseci bio je predmet provjera EIB-a i na kraju je poništen.

Mještani Malog polja, Kosora i Ortiješa koji još uvijek biju bitku sa bh. vlastima kažu kako se nadaju da će i ova trasa završiti sa istim scenarijem, odnosno sa negativnim mišljenjem stranih investitora.

Novi projekt

U isto vrijeme pojavile su se i informacije kako Autoceste Federacije izrađuju alternativni projekt na jugu Mostara koji bi prelazio Neretvu i išao rubovima naselja Baćevići.

Ova trasa po mnogima je najbolje rješenje budući da ne ugrožava niti naselja, a ni obradive površine jer ide između željezničke pruge i korita rijeke Neretve sve do naselja Buna odakle se penje na brdo Kvanj i nastavlja prema Počitelju.

Izradu alternativnog rješenja je potvrdio i direktor autocesta FBiH Adnan Terzić kazavši kako se, kada je u pitanju jug Mostara još uvijek ništa ne zna.

"Mi sada imamo obavezu, a to je i zaključak Doma naroda Parlamenta FBiH, da se preispita opcija prebacivanja dionice autoputa na desnu stranu Neretve. Već istražujemo i tu opciju pa ćemo vidjeti detalje",  rekao je Terzić bh. medijima nedavno.

Do konačne odluke o trasi mještani mostarskih južnih naselja nastavljaju sa akcijama prema potencijalnim investitorima, a kažu kako imaju i previše materijala koji govori u njihovu korist, a protiv trase koja je usvojena u Parlamentu Federacije.

Sporna trasa

Podsjetimo, riječ je o dionici čiji se početak nalazi u mjestu Kočine, te ide pored Zračne luke Mostar. Trasa prolazi područjem između Zračne luke i magistralne ceste M-17, mostovima prelazi Bunu i Bunicu i uspinje se prema Hodbini i brdu Kvanj, kroz koji prolazi istoimenim tunelom.

Predmetna poddionica završava se neposredno prije odmorišta Rotimski potok, kojim počinje slijedeća poddionica Buna-Počitelj. Protiv ove trase prije pola godine peticiju je potpisalo preko 3.200 mještana južnih mostarskih naselja. Na peticiju vlast nije odgovorila, kao ni na brojne javne prozivke i apele.

Svoj stav dale su brojne arhitekte, stručnjaci za zaštitu okoliša i brojni drugi koji su ustvrdili kako trasa kroz dolinu uništava okoliš, ali i život lokalnog stanovništva, zagađuje cijelo područje kuda prolazi i čini bezvrijednim cijelu poljoprivredu kojom se bave mještani mostarski naselja. Sve to nije bilo dovoljno federalnoj Vladi koja je odlučila ipak autoput provesti pored zračne luke Mostar jer im je to najisplativija solucija.

Kopirati
Drag cursor here to close